Kuracie zo supermarketov. Chorobou bielych vlákien je zasiahnutých 96 % balenia

Zdieľať
Kuracie zo supermarketov
Kuracie zo supermarketov. Chorobou bielych vlákien je zasiahnutých 96 % balenia Foto: www.freepik.com

Takzvaná choroba bielych vlákien sa prejavuje cez biele tukové pruhy. Mäso z údajne chorých kurčiat aktivisti objavili pri 96 % vzoriek.

Kuracie prsia sú známe ako mäso s veľmi nízkym obsahom tuku. Ale pozor! Kúpili ste si ich v supermarkete a prekvapilo vás, že sú na nich biele pruhy? Ide o tukové vlákna, ktoré sa tvoria u prešľachtených kurčiat namiesto svaloviny. Podľa prieskumu je tým zasiahnutých až 96 % balenia. A také mäso je potom o poznanie tučnejšie.

Obrancovia zvierat spolku OBRAZ vykonali prieskum pri privátnych značkách supermarketov na českom trhu. „Ponúka mäso z prešľachtených a chorých kurčiat. Tieto plemená sú vyšľachtené k čo najväčšiemu a najrýchlejšiemu rastu, až im namiesto svalov rastie tuk. Ich život je krátky a plný utrpenia,“ vysvetlil koordinátor kampane Rýchlokurčatá Radim Trojan s tým, že neprirodzená rýchlosť rastu si na hydine vyberá krutú daň vo forme najrôznejších zdravotných problémov a výskyt bielych vlákien nazýva chorobou.

Z výsledkov vyplýva, že ich priemerne obsahuje takmer 96 percent balenia kuracích pŕs naprieč obchodnými reťazcami. „Najhoršie je na tom Kaufland so svojimi značkami Purland a K-Jarmark a Penny so svojou značkou Dobré mäso, u ktorých sa choroba bielych vlákien vyskytuje dokonca vo viac ako 97 percentách balenia. Najlepšie dopadlo Zozbierané s výsledkom 83,3 percenta pozitívnych vzoriek,“ dodal za obrancu Ivo Krajc. Podľa nich mäso s pruhmi obsahuje o 224 % viac tuku, o 10 % viac kolagénu a o 9 % menej bielkovín.

kuracie mäso
Kuracie zo supermarketov. Chorobou bielych vlákien je zasiahnutých 96 % balenia Foto: www.gettyimages.com

Viete, že…

…cieľom aktivistov je, aby sa obchodné reťazce, reštaurácie a ďalšie firmy pripojili k záväzku ECC (European Chicken Commitment), ktorý definuje nové štandardy pre chov kurčiat?

Veterinárna správa. Na bitúnkoch v poriadku

Problematikou sa podľa Štátnej veterinárnej správy (SVS) zaoberajú rôzne vedecké pracoviská. „Súčasná úroveň poznania nepodporuje (ale ani nevyvracia) tvrdenie ochrancov, že by príčinou bolo zlé zaobchádzanie so zvieratami, alebo nevyhovujúce podmienky ich výkrmu. Pri veterinárnej prehliadke na bitúnkoch sme nespozorovali nič, čo by indikovalo, že mäso trpí touto chybou,“ uviedol hovorca SVS Petr Majer.

Agrárna komora. Vada je len estetická

Denník Aha! oslovil tiež Českú hydinársku úniu a Agrárnu komoru SR, vydali spoločnú odpoveď. „Kampaň Choroba na tanieri šíri zavádzajúce informácie, ktoré nie sú podložené vedeckými argumentmi. Konkrétne táto kampaň je podľa našej mienky na hranici šírenia poplašnej správy a zvažujeme právne kroky,“ povedal prezident komory Jan Doležal, podľa ktorého zverejnené snímky dokumentujú iba estetické vady hydinového mäsa, ktoré v žiadnom prípade nemajú vplyv na kvalitu a už vôbec neohrozujú zdravie spotrebiteľa.

Výživový špecialista. Je menej stráviteľné

A ako je to z pohľadu výživového špecialistu? „Je to problém rýchlo rastúcich kurčiat, ktoré trpia. Záleží ale na podmienkach chovu a ako sú kŕmené. Mäso s bielymi pruhmi zhoršuje svoje výživové hodnoty. Kolagén, ktorého obsahuje viac, je bielkovina, ktorá je menej biologicky hodnotná a menej stráviteľná. Zdravotne to však závadné nie je,“ povedal Petr Havlíček.

Zdroj: ahaonline

mäso
Kuracie zo supermarketov Foto: www.gettyimages.com

Záver tejto témy prináša mnoho otázok, na ktoré neexistuje jednoznačná odpoveď. Choroba bielych vlákien, ktorá postihuje až 96 % balení kuracieho mäsa v supermarketoch, vyvoláva oprávnené obavy medzi spotrebiteľmi aj odborníkmi. Aktivisti bijú na poplach a zdôrazňujú, že ide o dôsledok prešľachtenia kurčiat, ktoré sú nútené rásť neprimerane rýchlo, čo vedie k narušeniu ich prirodzenej svaloviny a k zvýšeniu obsahu tuku. Na druhej strane, veterinárne a agrárne organizácie argumentujú, že ide o čisto estetický problém, ktorý nemá negatívny vplyv na zdravotnú nezávadnosť mäsa.

Je však dôležité uvedomiť si, že biele pruhy v kuracom mäse nie sú len otázkou vzhľadu. Ich prítomnosť môže signalizovať zmeny vo výživových hodnotách mäsa, ako je zvýšený obsah tuku a nižší podiel bielkovín, čo môže ovplyvniť nielen jeho chuť, ale aj jeho nutričnú hodnotu. Zároveň otázky týkajúce sa spôsobu chovu a starostlivosti o zvieratá nie sú bezvýznamné, najmä ak ide o udržateľnosť a etiku v potravinárskom priemysle.

Preto je dôležité, aby spotrebitelia pristupovali k výberu potravín informovane a zodpovedne. Zváženie pôvodu mäsa, spôsobu jeho produkcie a jeho kvality môže mať nielen vplyv na vaše zdravie, ale aj na celkovú podporu udržateľných a etických praktík v potravinárstve. V konečnom dôsledku, výber je na vás – či už uprednostníte mäso bez bielych vlákien alebo budete dôverovať tvrdeniam, že ide len o estetickú záležitosť, je dôležité mať na pamäti všetky dostupné informácie a rozhodovať sa na základe svojich hodnôt a priorít.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané