Kupujete si občas túto rybu? Dajte si pozor, môže byť zdraviu nebezpečná

Zdieľať
pangasius

Táto obyčajná ryba skrýva v sebe nemilé prekvapenie. Môžeme ju nájsť pod názvom Pangasius. Ide o druh sladkovodnej ryby, ktorá v sebe má nespočetné množstvo hormónov, baktérií, chemikálií a kovov. Viete prečo to tak je? Kovy ako arzén a chlórdan sú extrémne nebezpečné pre naše zdravie, pokiaľ sa také toxíny dostanú do nášho organizmu. Ak môžete, vyhnite sa im.

Väčšinou sa táto ryba exportuje z Vietnamu, kde je úroveň znečistenia vody extrémne vysoká. A presne tieto ryby sa chovajú napríklad v jednej z takých riek a to v Mekongu. Sem prúdia chemikálie všetkého druhu, od chemikálií z továrne alebo odpadovej vody z tovární a tiež hnojivá. Keďže predajcovia a chovatelia chcú čo najviac zvýšiť svoj zisk, je im jedno čím kŕmia tieto ryby, tak sa nebránia im dať geneticky modifikované potraviny a ako „dezert“ ďalšie chemikálie.

Nie je pravda, že táto lacná ryba sa objavuje len v chudobných krajinách, často ju vidieť aj v našich obchodoch. Celý proces tejto ryby prebieha v tejto zamorenej vode. Rybári rybu vylovia a následné zmrazovanie prebehne znova z vody z Mekongu. Ako je „dobrým zvykom“, nie sú len kurčatá napichané hormónmi, ale aj tieto ryby sú prešpikované týmto „humusom“. Ten sa do Vietnamu dováža z Číny a následne sa aplikuje do samičiek Pangasia. Toto spôsobí “vysnený” efekt pre rybárov a ryby rastú 4 krát rýchlejšie ako za normálnych okolnosti.

Európa a jej prísne kontroly si vyžiadajú zloženie týchto hormónov, ale aj napriek ich prísnej kontrole im ho neposkytujú. Takže vedci dokázali, že pokiaľ budete jesť túto rybu, hrozí vám riziko ochorenia krvi, poškodenia pečene a vnútorných orgánov. Preto pokiaľ môžete, nekonzumujte túto rybu, ochránite tým svoje zdravie, ale aj zdravie svojej rodiny a hlavne detí, pre ktoré je veľmi nebezpečná.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané