Kučeravý kel. Posilní vám imunitu a ochráni kosti pred osteoporózou

Zdieľať
kučeravý kel
Kučeravý kel. Posilní vám imunitu a ochráni kosti pred osteoporózou Foto: depositphotos.com

Poznáte superpotravinu, ktorá je nielen nízkokalorická, ale aj bohatá na vitamíny a minerály? Kučeravý kel, je zázrakom zdravej výživy, ktorý môže obohatiť vašu stravu o množstvo dôležitých živín. V našom článku sa dozviete, ako ho najlepšie spracovať a využiť v kuchyni.

Kučeravý kel sa radí medzi superpotraviny a je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorého obsahuje dokonca viac ako špenát. Okrem toho poskytuje vápnik, horčík a ďalšie cenné látky. Táto zelenina, ktorá je považovaná za zelený multivitamín, je neoceniteľná nielen pre jej vysoký obsah vitamínov a minerálov, ale aj pre prítomnosť stopových prvkov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie tela.

Kel predčí špenát nielen vo vitamíne C, ale vyniká aj obsahom vitamínu K, ktorý je kľúčový pre správne zrážanie krvi a je dôležitý pri vstrebávaní vápnika do kostí, čím pomáha predchádzať osteoporóze. Regularné začlenenie kelu do stravy prispieva aj k zdraviu vlasov, nechtov a pokožky vďaka vitamínom skupiny B a vitamínu A. Podporuje trávenie, reguluje hladinu cholesterolu v krvi a zmierňuje stres a svalové kŕče vďaka obsahu horčíka.

kelové smoothie
Kučeravý kel. Posilní vám imunitu a ochráni kosti pred osteoporózou Foto: www.freepik.com

Okrem toho štúdie naznačujú, že kel môže pôsobiť preventívne proti nádorovým ochoreniam. Svojou nízkokalorickou hodnotou (40 kcal na 100 g) a obsahom bielkovín a vlákniny je ideálnou súčasťou jedálnička pri chudnutí.

V kuchyni sa kel najlepšie využíva čerstvý. Na zjemnenie tuhých listov stačí použiť olivový olej. Môžete ho pridať do zeleninových šalátov, cestovín, ryže, alebo sendvičov. Kel sa tiež hodí do smoothie, alebo ako príloha k mäsu a súčasť teplých šalátov. Vyskúšajte ho aj ako ingredienciu do zeleninových polievok alebo pečené chipsy, ktoré sú skvelou voľbou k večernému relaxu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané