Čakanka rastie takmer všade a možno je jej krása a liečivá sila trochu podceňovaná.
Pritom si môžete túto krásnu kytičku natrhať do vázy, alebo využiť jej liečivých vlastností, ktoré sa skrývajú najmä v jej koreni.
Ako čakanka vyzerá
Čakanka obyčajná patrí do čeľade astrovité, je to trváca bylina a je vysoká až 1 meter, kvitne od júla do októbra, kvety sú väčšinou modré, ale môžu mať aj varianty od bielej až po svetlo ružovú .
Kde rastie?
Čakanku nájdete všade v okolí ciest, na lúkach, na pastvinách, stráňach, na okrajoch lesov. Inak rastie takmer po celom svete, vo všetkých svetadieloch, okrem Antarktídy .
Čo sa zbiera
Čakanka je liečivá celá, ale najviac liečivých látok sa koncentruje v koreni , ďalej sa zbiera kvet . Koreň zbierajte najlepšie na jar alebo na jeseň, kedy rastlina nekvitne, a teda najviac látok sa zhromažďuje práve v koreni. Kvet zbierame v čase kvitnutia najlepšie za slnečného a suchého počasia okolo poludnia.
Na čo sa čakanka používa
Čakanka , najmä koreň, sa používa pri pečeňových a žlčníkových ťažkostiach , pri žlčníkových a obličkových kameňoch, čakankový koreň čistí krv, pečeň, slezinu aj žlčník a obličky, pomáha pri cukrovke, zlepšuje chuť do jedla, napomáha pri angíne, malárii, uľavuje pri zápche . Koreň čakanky sa tiež používal ako náhradka kávy – melta.
Ako ju používať
Čakanku môžete používať vo forme čaju – čerstvý alebo sušený koreň nakrájame na menšie časti a čajovú lyžičku zalejeme 250 ml vriacej vody, necháme 15 minút lúhovať, precedíme, vychladíme a pijeme 2x denne šálku pred jedlom.
Môžete si tiež vyrobiť tinktúru – koreň nakrájame na menšie časti, natlačíme do fľaše, zalejeme 40% alkoholom a necháme na tmavom mieste 4 týždne stáť. Potom precedíme a plníme do tmavých fliaš, ktoré uchovávame na chladnom mieste. Užívame 15 kvapiek denne pri vyššie uvedených ťažkostiach.