Koľko zjesť denne ovocie a zeleniny? Vedci odporúčajú minimálne päť porcií, teda 400 gramov

Zdieľať
ovocie a zelenina
ovocie a zelenina www.gettyimages.com

Pokiaľ ide o zdravý jedálniček, zo všetkých strán neustále počujeme, že by sme doň mali zaradiť výrazný podiel ovocia a zeleniny. Tieto plody majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Koľko by sme však mali zjesť ovocia a zeleniny v priebehu jedného dňa? WHO hovorí o piatich porciách, niektoré vedecké štúdie však odporúčajú ešte vyššie množstvo.

Ideálne množstvo ovocia a zeleniny? Podľa WHO aspoň 400 gramov denne

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by mal každý zdravý človek zjesť zhruba 400 gramov ovocia a zeleniny denne. Ide pritom o päť menších porcií, ktorým zodpovedá napríklad stredný pomaranč, miska hrozna, jablko, banán, hruška, väčšia paradajka alebo tri lyžice varenej zeleniny.

Lekársky časopis International Journal of Epidemiology dokonca uvádza, že optimálny účinok ovocia a zeleniny na zdravie zaručí až desať porcií. Toto množstvo zodpovedá 800 gramom ovocia a zeleniny denne, ktoré u vás však podľa odborníkov publikujúcich v lekárskom časopise znížia riziko rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb i celkového úmrtia.

Pravidelná konzumácia zvýšeného množstva ovocia a zeleniny navyše v tele zlepšuje zápalové stavy, priebeh imunitných reakcií a pomáha pri chudnutí alebo pri udržaní optimálnej hmotnosti. Tieto zdravé plody sú tiež skvelou prevenciou osteoporózy alebo demencie.

Ktoré druhy ovocia a zeleniny zaradiť do jedálnička?

K najväčším nepriateľom vysokého krvného tlaku a kardiovaskulárnych a cievnych chorôb patria hrušky a jablká. Ďalej konzumujte kapustu, kel, karfiol, brokolicu, žeruchu a tiež listovú zeleninu, ako je rukola, špenát či hlávkový šalát. Riziko srdcových a cievnych chorôb významne znižuje aj konzumácia paradajok a ďalej ovocie a zeleniny, ktoré sú bohaté na vitamín C a betakarotén (napríklad citrusových plodov). Riziko niektorých typov rakoviny podľa vedcov výrazne znížite pravidelnou konzumáciou kapusty, kelu, brokolice, karfiolu a žeruchy. Tiež sa zamerajte na žltú a zelenú zeleninu. Eliminovať riziko úmrtia vám pomôže konzumácia predošlých druhov ovocia a zeleniny. Do tohto zoznamu pridajte aj bobuľové ovocie (jahody, čučoriedky, maliny, černice a brusnice), hrozno, varenú koreňovú zeleninu a zemiaky. Tieto druhy ovocia a zeleniny pritom znižujú nielen riziko úmrtnosti na choroby srdca a ciev, ale aj riziko celkovej úmrtnosti.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané