Koláč bez múky? Máme pre vás skvelý a jednoduchý recept

Zdieľať
pomarančový koláč
Koláč bez múky? Máme pre vás skvelý a jednoduchý recept Foto: depositphotos.com

Objavte kulinárne tajomstvo, ktoré očarí vaše chuťové poháriky! Tento bezlepkový dezert nie je len zdravou alternatívou pre tých, ktorí sa musia vyhýbať gluténu, ale je aj chutnou pochúťkou pre každého milovníka sladkostí.

V dnešnej dobe čoraz viac ľudí hľadá spôsoby, ako zlepšiť svoje stravovacie návyky, pričom dôležitou súčasťou je obmedzenie alebo úplné vylúčenie gluténu z ich jedálnička. Glutén, nachádzajúci sa v obilninách ako pšenica, raž, jačmeň, ovos, alebo špaldová pšenica, môže byť pre niektorých jedincov zdrojom zdravotných problémov. Našťastie, vďaka rôznorodosti dostupných surovín je možné pripraviť lahodné dezerty bez použitia týchto obilnín.

Medzi prirodzene bezlepkové múky patria napríklad múka z pohánky, kukurice, ryže, šošovice, cíceru alebo hrachu. Tieto múky nielenže poskytujú zdravú alternatívu k tradičným obilným múkam, ale zároveň ponúkajú nové chuťové dimenzie pre vaše dezerty. Obzvlášť očarujúce sú dezerty pripravené z orechových múk, ako sú mandle, líieskové orechy, vlašské orechy, kokos, alebo pistácie, ktoré sú nielen bezlepkové, ale aj bohaté na zdravé tuky a chuť.

Okrem základných informácií o bezlepkových múkach, tento článok vám ponúkne aj tipy a triky, ako ich najlepšie využiť pri pečení. Zistíte, ktoré múky sú najvhodnejšie pre konkrétne typy dezertov, ako napríklad pre jemné koláče, chrumkavé sušienky, alebo nadýchané torty. Objavíte aj, ako pridať do vašich dezertov extra vlákninu, minerály, a vitamíny pomocou týchto alternatívnych múk.

koláč
Koláč bez múky? Máme pre vás skvelý a jednoduchý recept Foto: depositphotos.com

Pomarančový koláč

Príprava: 20 minút + 45 minút pečenia + 30 minút chladenia

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 150 g cukru na cesto
  • 3 veľké chemicky neošetrené pomaranče
  • 330 g mletých mandlí
  • 75 g cukru na polevu
  • 2 lyžice brandy (možno vynechať)
  • soľ
  1. Predhrejte rúru na 175 ºC. Koláčovú formu vymažte maslom a vysypte časťou mletých mandlí.
  2. Ostrúhajte kôru z dvoch pomarančov. Rozklepnite vajcia a opatrne oddeľte vajcia od bielkov. Žĺtky ušľahajte s cukrom, pridajte pomarančovú kôru, zvyšné mleté mandle a štipku soli.
  3. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte do žĺtkovej zmesi.
  4. Cesto vlejte do koláčovej formy a pečte 45 minút.
  5. Medzitým vytlačte šťavu z dvoch pomarančov. Tretí pomaranč nakrájajte na kolieska.
  6. Pomarančovú šťavu vlejte do hrnca, pridajte 75 g cukru a nechajte na miernom plameni zvariť do zhustnutia. Potom pridajte brandy.
  7. Upečený koláč nechajte vychladnúť a potom ho vyberte z formy. Na povrch naskladajte kolieska pomaranča a zalejte ich zvarenou pomarančovou šťavou. Pred podávaním nechajte koláč aspoň 30 minút vychladiť v chladničke.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané