Kokedama je druh pestovania rastlín,
ktoré sa inšpirovalo japonskými bonsajmi a v preklade znamená machová guľa (Ko Key Da Ma).
Tento „lietajúci“ druh rastlín sa môže vznášať zavesený v priestore,
a divili by ste sa, čo všetko sa dá týmto spôsobom pestovať.
Ako kokedamu môžeme pestovať prakticky akúkoľvek rastlinu,
samozrejme okrem tých, ktoré vyžadujú byť ponorené neustále vo vode.
Najvhodnejšie k takému pestovaniu sú rastliny izbové, teda Asparagus,
orchidey, paprade, miniatúrne citrusy, fikusy, tučnolisty či antúrie,
ale tiež napríklad citrusy alebo bylinky i sukulenty.
Základom pre pestovanie zavesených rastlín je vhodný substrát,
ktorý je potrebné upraviť a prispôsobiť ho na mieru danej rastline podobne,
ako keby sme rastlinu sadili do bežného kvetináča.
Koreňový bal obaľuje mach, ktorý tak plní nielen záchytnú, ale aj estetickú funkciu.
Výber rastliny
– najjednoduchšie na výrobu sú kokedamy s vlhkomilnými rastlinami,
pretože substrát na vlhkomilné rastliny lepšie drží pohromade a dobre sa s ním pracuje;
aj väčšina návodov na internete je určená na vlhkomilné rastliny,
iné ako vlhkomilné vám v tom ťažkom ílovitom substráte moc dlho nevydržia.
Zvoľte teda nejakú nenáročnú izbovú rastlinu ako slezinník, asparagus, maranta, , Syngonium atď.
Pre začiatočníkov neodporúčam používať krehké
či už narastené previsnuté rastliny s ktorými sa veľmi ťažko pracuje,
mám na mysli napríklad africké fialky alebo potosovec .
Výroba substrátu na kokedamy
Kokedama sa dá vyrobiť prakticky z akejkoľvek rastliny,
len je potrebné prispôsobiť jej nárokom substrát ,
iný substrát vyžaduje vlhkomilná papraď a iný substrát potrebuje sukulent.
Základom je japonský čierny íl ketotsuchi, u niektorých rastlín sa dá nahradiť aj rašelinou,
nie všetky rastliny ale znášajú kyslú reakciu pôdy,
ktorú rašelina spôsobuje, navyše rašelina bohužiaľ veľmi rýchlo vysychá,
čo sa teda práve u kokedamy zavesenej do priestoru vôbec nehodí.
Ďalej sa do substrátu pridávajú rôzne ďalšie prísady,
ktoré majú za úlohu zadržiavať vodu (rašelinník, akadama, terramol),
viazať živiny (akadama, zeolit),
okysličovať korene (ekogrit),
odľahčovač substrátu (pemza, perlit)
postupné uvoľňovače živín (granulové hnojivo);.
Samozrejme nie je potrebné použiť všetky zložky,
záleží na tom, čo máte k dispozícii a aký substrát chcete pripraviť
– základný substrát na vlhkomilné kokedamy sa skladá z ílu ketotsuchi (alebo kvalitnej rašeliny),
substrátu na izbové rastliny,
akadama a zeolitu; namiešala by som ho v pomere 4: 2: 3
a lyžička zeolitu k tomu – používajte kvalitné substráty a vyhýbajte sa lacnejším náhradám,
z vlastnej skúsenosti viem, že to nestojí to za to a akurát budete riskovať, že to nebude fungovať tak, ako má .
Odstránenie pôvodného substrátu z koreňov rastliny
– je lepšie nechať rastlinu v kvetináči trochu preschnúť,
zemina sa potom ľahšie odstraňuje než keď je nasiaknutá vodou,
stačí jju otriasť– s koreňmi rastliny zaobchádzajte čo najjemnejšie,
bývajú veľmi krehké a náchylné k polámaniu .
Výroba okrúhleho balu na koreňoch rastliny
– zmiešaním všetkých ingrediencií s menším množstvom vody vznikne kompaktná hmota
z ktorej vytvoríte guľu primerane veľkú veľkosti rastliny– vodu pridávajte opatrne a po troškách,
aby ste si zo substrátu nevytvorili „bahienko“ s ktorým sa veľmi zle pracuje
Zasadenie koreňov rastliny do okrúhleho balu
– korene zbavené pôvodného substrátu opatrne zabaľte do menšieho množstva vlhkej rašeliny,
tá zabráni tomu aby sa korene zničili a polámali.
V guli buď vyhĺbite jamku alebo guľu rozpolíte,
dovnútra vložíte koreňový bal zabalený do rašeliny a guľový bal pekne dotvarujte.
Obozretní buďte hlavne pri manipulácii s koreňmi,
ak ich moc polámete, neprejaví sa to hneď, ale rastlina to nemusí následne „predýchať“
Obalenie machom
Mach si nazbierajte pokojne v lese a vyberajte taký,
ktorý nie je moc vysoký (maximálne 3cm)
a kontrolujte aby nikde neboli známky húb či plesní,
nechajte ho niekde volne položený aspoň cez noc,
aby z neho medzitým utiekli všetky potvory, ktoré tam bývali .
Ak mach nepoužijete ešte čerstvý, pred použitím ho navlhčite rozprašovačom,
aby dobre priľnul na substrát .
S machom sa vám bude lepšie pracovať,
ak si ho pripravte do menších častí s rozmermi tak 10 x 10 cm,
príliš veľké časti sa potom prekrývajú a robia na guli hrbole.
Mach k balu pevne pritlačte!
Previazanie kokedamy špagátom
K previazaniu kokedamy použite povrázok z umelých vlákien,
ktorý sa časom nerozloží, ja uprednostňujem biely,
ktorý časom farebne splynie s kokedamou.
Ak nechcete kokedamu vešať, ale len ju postaviť na tanierik či do misky,
stačí použiť umelú niť či vlasec.
Pri výrobe postupujte pomaly, neponáhľajte, relaxujte,
sústreďte sa na prácu a buďte starostliví,
Uvoľnite myseľ na chvíľu od všedných starostí a navyše sa to prejaví aj na výsledku, fakt!
Možno sa vám to na prvýkrát úplne nepodarí,
ale nedokonalosť je znakom ručnej práce,
kokedama nemá vyzerať ako práve vytiahnutá z nejakého stroja..
Kokedama, ako sa o ňu starať
Kokedama sa samozrejme nezalieva bežným spôsobom ako ostatné kvety,
ale je potrebné ju doslova namáčať.
Do vedierka alebo väčšej misy naplnenej vodou ponoríme spodnú časť kokedamy.
Vsakovanie vody sprevádza bublanie,
ak ustane a bublinky už nie sú vidieť, je rastlina plne zavlažená.
Kokedamy nenechávame vo vode zbytočne dlho,
aby sa zo substrátu nevyplavila živiny.
Následne je potrebné nechať rastlinku dostatočne odkvapkať,
než jej znovu prichytíme do vzduchu.
Potreba zálievky sa najlepšie odhaduje podľa váhy gule,
kokedamu stačí poťažkať.
Ak zistíme, že je príliš ľahká, potom je potrebné kokedamu zavlažiť podľa uvedeného postupu.
Tým, že rastlinku namáčame, dostáva viac vody,
než keby sme ju pestovali v kvetináči, príliš časté „zalievanie“
môže spôsobiť odhnívanie koreňov a machu, v ktorom je kokedama obalená.
Ak mach zmení svoju farbu (zhnedne),
jedná sa o štandardný proces, svoju udržiavaciu funkciu tým však nestráca.
Kokedamy môžeme prihnojiť hnojivom pridaným do zálievky, a to raz za vegetačnú dobu.
Pre udržanie menšej veľkosti kokedamy je časté hnojenie nevhodné.
Presádzanie je nutné veľmi výnimočne,
rastlinky však môžeme udržovať zastrihávaním (podobne ako napr. Bonsaje).