Klíčky sa v poslednej dobe stali pomerne bežnou súčasťou šalátov a stravy všeobecne a možno sa s nimi stretnúť v reštauráciách, ale aj v domácnostiach.
Klíčky a ich pozitívne účinky na ľudské zdravie
Sú chutné, ale hlavne majú blahodarné účinky na ľudské telo.
klíčky:
- obsahujú celý rad vitamínov, a to dokonca viac než úplne dozreté plody zeleniny, najmä vitamíny B a E
- obsahujú ďalšie cenné látky, a to napríklad draslík, železo, horčík, nenasýtené mastné kyseliny a tiež rôzne enzýmy
- predstavujú skvelý detoxikačný prostriedok, a to najmä tým, že napomáhajú správnemu vstrebávaniu bielkovín a funkčnému zažívaniu
- posilňujú celkovú imunitu, a to najmä vtedy, ak je ich konzumácia pravidelná; podieľajú sa tiež na ochrane organizmu pred ochoreniami a celým radom infekcií
- pomáhajú znižovať cholesterol.
Zázračný rymovník oceníte hlavne na jeseň
domáce klíčenie
Klíčky nemusíte len kupovať, môžete si ich vypestovať doma a mať tak zdroj všetkých uvedených látok vždy po ruke.
Najčastejšie sa na klíčenie používa reďkovka, žerucha, cícer, pohánka, hrach, slnečnica, jačmeň, chia semienka, a podobne. Pred klíčením vlastných klíčkov si dobre naštudujte, ktoré druhy na klíčenie vhodné sú, a ktoré naopak nie, pretože niektoré klíčky môžu byť dokonca aj jedovaté!
Pokračujte v čítaní článku na ďalšej stránke
Čím lepšie semienko zvolíte, tým lepšie a kvalitnejšie budú tiež získané klíčky. Oplatí sa teda siahnuť po bio kvalite. Chemicky ošetrené semená totiž môžu byť chránené práve proti nežiaducemu klíčeniu.
Pokiaľ ide o potrebné pomôcky k domácemu klíčeniu, potrebovať budete najmä vhodnú nádobu. Na trhu je k dispozícii takzvaná klíčiaca miska a tiež nakličovacie poháre. Tieto pomôcky sú nielen estetické, ale umožňujú najmä ľahké preplachovanie semienok, ktoré je absolútne zásadné, pretože tak sa predíde všetkým nežiaducim hnilobným procesom a semienka aj klíčky budú vo skvelom stave.
Táto bylinka je zlatom pre zdravie tela! Bojuje s nadváhou aj bežnými ochoreniami. Toto poznajú už len naše babičky.
Niektoré semená, najmä menšie, ako je napríklad žerucha alebo pohánka, môžete pomerne úspešne a jednoducho pestovať iba v nádobke, na ktorej dno ste umiestnili navlhčenú vatu a na ňu semienka. Semienka pomerne spoľahlivo naklíčia, ale klíčky je možné zberať prakticky len pomocou nožníc. Navyše, vata neumožňuje plný prístup a môže vytvárať ideálne prostredie pre nechcené plesne.
využitie klíčkov
Ako už bolo vyššie uvedené, klíčky sa skvele hodia ako svieža a zdravá prísada do šalátov. Využiť ich ale môžete napríklad do cestovín, rizota, bulguru alebo kuskusu, ale tiež do zdravých nátierok. A výborné sú tiež na krajec chleba s maslom.
Zázračná bylina: Táto žena mala 72 kg vo štvrtok, a schudla na 67 kg do soboty!
skladovanie klíčkov
Ak sa vám domáce klíčenie darí a chcete klíčky po nejakú dobu uchovať v správnom stave na neskoršie použitie, vezmite uzatvárateľnú krabičku a jej dno vysteľte látkovým obrúskom, ktorý zachytí vlhkosť. Na neho rozprestrite klíčky a krabičku uzatvorte. Čerstvosť klíčkov kontrolujte podľa ich vône a farby.