Klíčenie semien a zŕn je starodávna prax, ktorá prináša mnoho zdravotných výhod. Tieto malé zázraky prírody obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré môžu posilniť váš imunitný systém, zlepšiť trávenie a celkový metabolizmus. V tomto článku vám predstavíme, ako správne klíčiť rôzne druhy semien a zŕn, aby ste mohli naplno využiť ich potenciál pre svoje zdravie.
Ako klíčiť semienka a zrná? Zachovaj ich energetický potenciál pre svoje zdravie
Mnoho ľudí vie, že klíčenie semienka a zrná sú pre zdravie veľmi prospešné. Už pred 5000 rokmi ich konzumovali naši predkovia, pretože majú unikátne liečivé vlastnosti. Pravidelným konzumovaním klíčkov môžete pozorovať zlepšenie svojho zdravia, posilnenie imunitného systému a zníženie výskytu ochorení. Klíčky napomáhajú zlepšeniu metabolizmu, zvyšujú imunitu, normalizujú acidobázickú rovnováhu žalúdka a čistia organizmus od škodlivých látok a toxínov.
Toto však nie je kompletný zoznam prospešných vlastností klíčených semien a zŕn. Pripravili sme pre vás informácie o tom, ako tento zdravý produkt správne pestovať v domácich podmienkach.
Ako klíčiť semienka a zrná?
Pšenica
Klíčky pšenice sú bohaté na množstvo prospešných látok a vitamínov. Pomáhajú zlepšovať duševnú činnosť, posilňujú srdce a regulujú činnosť čriev a žalúdka. Taktiež zlepšujú stav pokožky.
Na klíčenie dôkladne preberte zrno, premyte ho a zalejte vodou. Nechajte odstáť cez noc. Ráno opäť premyte zrná a rozložte ich na tanier. Na druhý deň sú už pripravené na konzumáciu.
Pohánka
Klíčené zrná pohánky posilňujú steny ciev, čistia pečeň a črevá. Taktiež normalizujú metabolizmus a vylučujú toxíny a „zlý“ cholesterol z organizmu.
Na klíčenie potrebujete len zelenú pohánku. Preberte zrná, premyte ich a zalejte vodou na štyri-päť hodín. Potom zrná opäť premyte a rozložte ich na tanier. Pohánka klíči veľmi rýchlo.
Šošovica
Klíčky šošovice sú bohaté na železo. Pomáhajú udržiavať normálnu hladinu hemoglobínu. Obsahujú draslík, preto sa odporúčajú pri srdcových ochoreniach. Konzumujte ich pre normálny metabolizmus a dobrú činnosť nervovej sústavy.
Klíčenie šošovice je jednoduchšie ako pšenice. Premyte ju, namočte na 8-9 hodín do vody, ráno opäť premyte a nechajte na 3-4 hodiny bez vody.
Sezam, ľan, slnečnica a tekvica
- Sezam: Klíčky sezamu podporujú omladenie organizmu.
- Ľan: Klíčky ľanu obsahujú veľké množstvo karoténu a sacharidov. Sú prospešné pri ochoreniach žalúdka a čriev a môžu znížiť hladinu cholesterolu.
- Slnečnica: Klíčky slnečnice predlžujú mladosť organizmu. Používajú sa aj na prevenciu srdcového infarktu. Posilňujú nervový systém, zlepšujú zrak a stav pokožky.
- Tekvica: Klíčky tekvice zlepšujú trávenie a mikroflóru čriev. Sú prospešné pre mužov na prevenciu a liečbu prostatitídy.
Tieto semienka sa klíčia rovnakým spôsobom ako pohánka. Ak správne klíčite zrná a semienka, poskytnú vášmu organizmu množstvo sily a energie a zároveň posilnia zdravie.