Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kedy predstavuje alobal zdravotné riziko? Používate ho?

reklama:

Hliník môže spôsobovať rôzne iné zdravotné ťažkosti, vrátane poškodenia mozgu, čo má za následok napríklad stratu pamäti, nedostatok koncentrácie, problémy s rovnováhou, neschopnosť ovládanie pohybu svalov.
Hliník môže negatívnym spôsobom ovplyvniť aj kosti. Vytláča z nich vápnik a poškodzuje tak ich štruktúru. Hliník tak spôsobuje rednutie kostí ich odvápnením, čím sa stanú náchylnejšie k zlomeniu.

Bigstock hand holding a crumpled alumin 25951178 696x464.jpg

Alobal a uvoľňovanie hliníka do potravín

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že maximálny denný príjem hliníka by nemal prekročiť 60 mg. To samo o sebe svedčí o nevhodnosti hliníkovej fólie na pečenie, varenie i uskladnenie potravín, pretože len pri procese jedného pečenia sa z neho vplyvom tepla uvoľní až 400 mg hliníka . Alobal sa neodporúča najmä pri styku s kyslými potravinami, ale napríklad ani s korenenými jedlami a zeleninou.

28b4cd65 5b6a 4193 9d3f 16f0b237a62f.jpg

Hliník v tele a rakovina prsníka

Hliník sa často spomína aj v súvislosti s rakovinou prsníka. Je údajne jedným z toxínov, ktoré sa zhromažďujú v lymfatickom systéme, ak je jeho funkcia narušená. Hliník sa používa aj v kozmetike, konkrétne v antiperspirantoch a dezodorantoch. Hliník je v súčasnosti všade okolo nás, v obaloch, v riade, v tabaku, ale aj v očkovacích vakcínach .

 

Ako používať bezpečne alobal

Alobal je častou pomôckou nielen pri tepelnej úprave jedál, ale aj pre uchovanie potravín, ktoré si zabalíme do práce, alebo deťom do školy, na desiatu. Testy u nás dostupných alobalov prešli podľa hygienikov ako zdravotne nezávadné, avšak pri správnom spôsobe použitia.

Tu je niekoľko pravidiel pre bezpečnejšie použitie alobalu ako ochranné fólie:

Alobal možno použiť na zakrytie pekáča pri pečení a grilovaní. Riziko kontaminácie hliníkom je v tomto prípade minimálny.
Je nutné dodržiavať upozornenia výrobcov alobalu o nevhodnosti použitia pre silne kyslé a slané potraviny, obzvlášť pri tepelnej úprave do alobalu zabalených kyslých a zároveň slaných potravín, čo môže viesť k zvýšenému uvoľňovaniu hliníka.
Pripravené desiaty uchovávajte v chlade. Nižšia teplota je vhodná nielen k spomaleniu mikrobiologických procesov, ale aj k zníženiu uvoľňovania hliníka z obalov.
Doba kontaktu potravín s obalom by mala byť čo najkratšia, pre alobal by nemala táto doba prekročiť štyri hodiny. Jedlo si preto zabaľte do alobalu radšej až ráno pred odchodom do práce.

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. novembra 2017

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...