Čerstvé pečivo má typickú chrumkavú kôrku a jemné vnútro, no už po jednom dni skladovania začína strácať tieto vlastnosti. Zmäkne, vyschne a často sa využíva už len na prípravu strúhanky alebo ako potrava pre zvieratá.
Ako vrátiť pečivu jeho pôvodnú chrumkavosť a mäkkosť?
Použitie rúry
Rúru predhrejte na 150 °C. Ak je kôrka chleba veľmi tvrdá, navlhčite ju mierne vodou alebo ju zľahka postriekajte. Chlieb zabaľte do alobalu, ktorý zadrží paru a udrží vlhkosť vo vnútri. Potom ho vložte do rúry a ohrievajte približne 5 až 15 minút, pričom čas ohrevu prispôsobte tvrdosti a veľkosti chleba. Ak sa kôrka po ohreve zdá byť príliš mäkká a vlhká, alobal z vrchu odstráňte a pečte ešte ďalších 5 minút, aby opäť získala chrumkavosť.
Mikrovlnná rúra
Ak máte menší kúsok pečiva, môžete ho vložiť do mikrovlnky spolu s hrnčekom s malým množstvom vody. Zapnite mikrovlnku na 15 až 20 sekúnd. Para z vody pomôže, aby pečivo opäť získalo mäkkosť a vláčnosť.
Naparovanie v hrnci
Ak nemáte parný hrniec, postačí aj obyčajný kuchynský riad. Vezmite hrniec, do ktorého vložíte cedidlo. Do hrnca nalejte malé množstvo vody a nechajte ju zovrieť. Následne vypnite ohrev a stiahnite hrniec z platne. Vložte cedidlo do hrnca tak, aby nebolo vo vode, ale iba nad ňou. Potom do cedidla umiestnite pečivo a zakryte pokrievkou. Po niekoľkých minútach naparovania bude pečivo znovu mäkké.
Je dôležité pečivo po ohreve hneď skonzumovať, pretože rýchlo opäť stvrdne. Jeho čerstvosť vydrží len pár hodín.
Ak chcete pečivo uchovať dlhšie, aby nevyschlo ani nesplesnivelo, vložte ho do plastového vrecka alebo zabaľte do fólie a umiestnite do mrazničky. Takto uskladnené pečivo by sa malo spotrebovať do jedného mesiaca, aby nestratilo svoju kvalitu.