Kamarátka mi povedala, aby som do kôstky od avokáda pichla 4 špáradlá

Zdieľať
kôstky od avokáda
Kamarátka mi povedala, aby som do kôstky od avokáda pichla 4 špáradlá Foto: www.youtube.com

Tiež patríte medzi milovníkov avokáda a jeho cena v obchodoch vám príde niekedy príliš vysoká? Napadlo vás niekedy vypestovať si ho doma? Nie je to žiadna veda! Kto raz ochutná nátierku z avokáda, musí si ju zamilovať. Avokádo je skvelé nielen na nátierku, ale aj do šalátov, do „domácej“ prírodné masky či omáčok. A navyše je toto ovocie nesmierne zdravé. Obsahuje okolo 20 rôznych vitamínov, veľké množstvo vlákniny, znižuje hladinu cholesterolu, má v sebe dokonca viac draslíka ako banány, …

01 20.jpg

Prvým krokom bude odkôstkovať zrelé avokádo a samozrejme ho zužitkovať. Dôležité je ale, ale aby ste vedeli, ktorá časť kôstky je vrchná a spodná. Tá spodná (väčšinou širšiu časť) totiž pôjde do vody, tak na to nezabudnite!

02 16.jpg

Aby bola ponorená iba potrebná časť kôstky z avokáda, napichajte do neho asi do 3/4 špáradlá, ktoré ju potom budú držať.
Umiestnite kôstku do pohára s vodou naplneného až po okraj tak, že bude vo vode len spodok. Pohár následne položte na nejaké severnej okno a nezabúdajte pravidelne vymieňať vodu.

03 15.jpg

Približne po dvoch, možno ale až ôsmich týždňoch začne pecka klíčiť. Hlavný koreň musí zostať ponorený, inak by odumrel.

05 13.jpg

Ako začne koreň silnieť, zvrchu sa začne držať výhonok. Keď už dosiahne aspoň 15 cm, je pripravený na kvetináč.

06 10.jpg

Potom už len stačí zasadiť do vhodného kvetináča spolu s nejakým domácim kompostom. Z výhonku treba neskôr odstrihnúť približne polovicu, aby sa podporil rast. Z rastliny môžete aj pravidelne obstřihávat vrch, ak chcete aby rástla viac do šírky než výšky. To už je na vás. Pôdu treba udržiavať vlhkú, ale netreba to s vodou ani preháňať. Držíme palce!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané