Tiež patríte medzi milovníkov avokáda a jeho cena v obchodoch vám príde niekedy príliš vysoká? Napadlo vás niekedy vypestovať si ho doma? Nie je to žiadna veda! Kto raz ochutná nátierku z avokáda, musí si ju zamilovať. Avokádo je skvelé nielen na nátierku, ale aj do šalátov, do „domácej“ prírodné masky či omáčok. A navyše je toto ovocie nesmierne zdravé. Obsahuje okolo 20 rôznych vitamínov, veľké množstvo vlákniny, znižuje hladinu cholesterolu, má v sebe dokonca viac draslíka ako banány, …
Prvým krokom bude odkôstkovať zrelé avokádo a samozrejme ho zužitkovať. Dôležité je ale, ale aby ste vedeli, ktorá časť kôstky je vrchná a spodná. Tá spodná (väčšinou širšiu časť) totiž pôjde do vody, tak na to nezabudnite!
Aby bola ponorená iba potrebná časť kôstky z avokáda, napichajte do neho asi do 3/4 špáradlá, ktoré ju potom budú držať.
Umiestnite kôstku do pohára s vodou naplneného až po okraj tak, že bude vo vode len spodok. Pohár následne položte na nejaké severnej okno a nezabúdajte pravidelne vymieňať vodu.
Približne po dvoch, možno ale až ôsmich týždňoch začne pecka klíčiť. Hlavný koreň musí zostať ponorený, inak by odumrel.
Ako začne koreň silnieť, zvrchu sa začne držať výhonok. Keď už dosiahne aspoň 15 cm, je pripravený na kvetináč.
Potom už len stačí zasadiť do vhodného kvetináča spolu s nejakým domácim kompostom. Z výhonku treba neskôr odstrihnúť približne polovicu, aby sa podporil rast. Z rastliny môžete aj pravidelne obstřihávat vrch, ak chcete aby rástla viac do šírky než výšky. To už je na vás. Pôdu treba udržiavať vlhkú, ale netreba to s vodou ani preháňať. Držíme palce!