Zázračných vlastností kakaa si boli vedomí už kedysi dávno starí Mayovia či Aztékovia, ktorí ho považovali za bohom posvätenú surovinu. Mnohé dnešné štúdie ich skúsenosti potvrdzujú.
Ide teda presnejšie o liečivé účinky kakaových bôbov, prípadne pravého kakaa, nie kakaových instantných nápojov, ako ich poznáme a pijeme my. Mnoho liečiv sa totiž počas praženia zničí.
S čím všetkým vám kakao pomôže?
Chráni pred radom chorôb
Obsahuje antioxidanty, má ich 2 × viac ako červené víno a 3 × viac než zelený čaj, ktoré bojujú proti chorobám a spomaľujú starnutie.
Zaháňa depresie
Obsahuje látky, ktoré zabezpečia, že v mozgu dôjde k vyplaveniu hormónov dobrej nálady. Pitie kakaa odbúrava stres, navodzuje pocit pohody, šťastia a sladkej blaženosti. Môže pôsobiť proti bolesti. Podporuje spánok. Dokonca zafunguje aj ako afrodiziakum.
Zlepšuje myslenie, bdelosť a vitalitu
Podporuje prekrvenie, stimuluje k lepším výkonom, znižuje riziká vzniku infarktu a mozgovej mŕtvice.
Pomôže pri bolestiach hlavy
Kakao obsiahnuté v horkej kvalitnej čokoláde vám môže pomôcť pri ťažkostiach s migrénou, pretože pôsobí protizápalovo v oblasti mozgu.
Bojuje proti cholesterolu
Omega 6 mastné kyseliny v kakau účinne bojujú proti vysokej hladine cholesterolu v krvi a proti bolesti po fyzickej námahe
Podporuje imunitu
Obsahuje dôležité minerály (draslík, železo, vápnik a meď i.), Vitamín C a tiež nerozpustnú vlákninu.
Proti vysokému krvnému tlaku
Obsahuje flavanoly, ktoré spôsobujú rozšírenie krvných ciev v hladkých svaloch. Vďaka tomu znižuje krvný tlak.
Povzbudzuje srdce
Podporuje činnosť kardiovaskulárneho aparátu i nervový systém, podobne ako kofeín, ale v menšej miere.
Podporuje činnosť obličiek
V kakau obsiahnutý tzv. Teobromín pôsobí diureticky (zvyšuje tvorbu moču), a tak pomáha pri infekčných ochoreniach obličiek, močového mechúra, znižuje objem vody v tele. Zmierňuje opuchy.
Zlepšuje dýchanie
Rozširuje priedušky a to pomáha pri prechladnutí, kašli alebo pri astme.
Kakao pre zdravie
Kakaové maslo je tuk žltkastej farby, ktorý sa získava z bôbov kakaovníka po vylisovaní kakaovej hmoty, je plné antioxidantov a vitamínu E. Krásne čokoládovo vonia. Využiť ho môžete pri varení, ale aj na výrobu pleťových a vlasových krémov a mastičiek. Alebo si ho jednoducho len nechajte rozohriať v dlani a vmasírujte do pokožky.
- Podporuje elasticitu kože.
- Pomáha s vráskami okolo očí, úst a na krku, hydratuje pleť rúk, nôh (hodí sa najmä na zrohovatenú pokožku na lakťoch alebo pätách) i pier.
- Preventívne rieši vznik tehotenských strií na bruchu, stehnách a prsiach.
- Je vhodné pre všetky typy pleti, najmä pre zrelú pleť žien 45+.