Tieto sušienky zvládnu aj tí najmenší školáci. Vlastoručne upečené sušienky sú najlepšie, a keď budete dostatočne rýchli, možno stihnete ukoristiť dva kúsky pre seba na desiatu.
Ingrediencie pre 1 plech
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička škorice
- 1 štipka muškátového orieška
- 110 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 1 ks vajcia
- 1 ks jabĺk
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 150 g ovsených vločiek
Postup
- Väčšie jablko olúpte a nakrájajte na drobné kocky. V miske pokvapkajte citrónovou šťavou a dajte na chvíľu bokom.
- Rozpustite maslo a nechajte chvíľu vychladnúť. Potom k nemu prisypte cukor a metličkou prešľahajte. Pridajte vajcia a ešte chvíľu šľahajte, až sa cukor čiastočne rozpustí.
- Do druhej misy preosejte múku, pridajte kypriaci prášok, sódu, škoricu a štipku muškátového orieška. K múke vsypte jablká a ovsené vločky a dobre premiešajte.
- Do misy s múkou a vločkami pridajte maslovú zmes a lyžicou poriadne zamiešajte, až sa všetky vločky a múka prevlhčia a vznikne husté a lepivé cesto. Nechajte ho asi 20 až 30 minút oddýchnuť.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov, plech vyložte papierom na pečenie. Z cesta lyžicou vykrajujte kôpky a klaďte na plech. Na plechu ich mierne sploštite, medzi jednotlivými sušienkami nechajte asi dva centimetre miesto.
- Pečte približne 12 až 15 minút, až sušienky spevnia a získajú svetlohnedú farbu. Potom ich vytiahnite z rúry a nechajte na plechu odpočinúť asi 10 minút.
Zdroj: www.prozeny.cz