Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jej fialová krása, neopakovateľná vôňa a všemožné využitie..levanduľa!

reklama:

Na juhu Francúzska v srdci Provence, má táto vonná bylina svoj kult. Sušená, čerstvá, nakladaná, spracovaná do mydiel, voňaviek, sviečok, vyšitá na obrusy, prestierania … proste provensálsky štýl je bez fialovej krásky nemysliteľný. Pozvite aj vy levanduľu do svojho bytu a naučte sa využívať všetky jej talenty ….

Levanduľa
www.gettyimages.com

Dekorácie s levanduľou

Levanduľa je nádherná dekorácia najmä do rustikálneho alebo stredomorsky ladeného interiéru. V sezóne ju pokojne natrhajte do vázy čerstvú, ale oceníte ju usušenú, kedy vydrží krásna po celú dlhú zimu. Kúpte si naozaj úctyhodný trs, ktorý sa bude skutočne vynímať v keramickej váze. Sušená levanduľa nestratí nič zo svojej krásy a príjemne prevonia okolie. Ak sa dostanete do srdca Provence, kúpte si tu niektorý z vyšívaných obrusov alebo obliečky. Naladí vás i vašich hostí na leto a vidiecku idylu.

Je praktická

Komáre, ale aj muchy, blchy, mory, mole a ďalší hmyz môže otravovať, no jej vôňu neznášajú. Chybu neurobíte, keď po vzore našich Babičiek, rozmiestnite vrecúška so sušenou levanduľou do všetkých prádelníkov a tiež medzi kabáty uložené na zimu. Mole sa radšej presťahujú k susedom. Levanduľová soľ alebo odvar v kúpeli zase perfektne povzbudí krvný obeh a oživí organizmus.

Levanduľa pre zdravie

Z bylinky si urobte čaj. Stíši bolesť hlavy, nervy, utíši stres a ak nemôžete zaspať, pošle vás do sladkých snov. Skvelá je levanduľa aj ako inhalácia pri zápaloch priedušiek, angíne, a môžete ju použiť dokonca ako kloktadlo v podobe silného odvaru pri aftách a zápaloch v ústach. Rovnako ako pri užívaní iných bylinných drog platí – všetko s mierou a rozumom.

Jej využitie v kuchyni

Musíte dať pozor na dávkovanie, pretože hranica medzi lahôdkou a chuťou mydla je tenká, stojí však za to! S levanduľou sa dajú v kuchyni podnikať nečakané dobrodružstvá. Nasekané kvety levandule pridajte do ryže alebo do jahňacieho a králičieho mäsa. Dobre sa kombinuje s majoránkou, pamajoránom, petržlenom, rozmarínom, saturejkou a tymianom. Celú kvetinu môžete ponoriť do letnej domácej citronády. Čerstvé okvetné lístky nasekajte nadrobno a pridajte do sorbetu, domácej vanilkovej zmrzliny alebo do nadýchaných muffinov. Levanduľové kvety sa používajú aj do voňavých džemov a vyrába sa z nich levanduľový ocot. Cukor s levanduľou zvládne každý: do dózy dajte pieskový cukor a pár vetvičiek bylinky, prevoňaný cukor sa používa pri pečení a do dezertov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. júla 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.