Na juhu Francúzska v srdci Provence, má táto vonná bylina svoj kult. Sušená, čerstvá, nakladaná, spracovaná do mydiel, voňaviek, sviečok, vyšitá na obrusy, prestierania … proste provensálsky štýl je bez fialovej krásky nemysliteľný. Pozvite aj vy levanduľu do svojho bytu a naučte sa využívať všetky jej talenty ….
Dekorácie s levanduľou
Levanduľa je nádherná dekorácia najmä do rustikálneho alebo stredomorsky ladeného interiéru. V sezóne ju pokojne natrhajte do vázy čerstvú, ale oceníte ju usušenú, kedy vydrží krásna po celú dlhú zimu. Kúpte si naozaj úctyhodný trs, ktorý sa bude skutočne vynímať v keramickej váze. Sušená levanduľa nestratí nič zo svojej krásy a príjemne prevonia okolie. Ak sa dostanete do srdca Provence, kúpte si tu niektorý z vyšívaných obrusov alebo obliečky. Naladí vás i vašich hostí na leto a vidiecku idylu.
Je praktická
Komáre, ale aj muchy, blchy, mory, mole a ďalší hmyz môže otravovať, no jej vôňu neznášajú. Chybu neurobíte, keď po vzore našich Babičiek, rozmiestnite vrecúška so sušenou levanduľou do všetkých prádelníkov a tiež medzi kabáty uložené na zimu. Mole sa radšej presťahujú k susedom. Levanduľová soľ alebo odvar v kúpeli zase perfektne povzbudí krvný obeh a oživí organizmus.
Levanduľa pre zdravie
Z bylinky si urobte čaj. Stíši bolesť hlavy, nervy, utíši stres a ak nemôžete zaspať, pošle vás do sladkých snov. Skvelá je levanduľa aj ako inhalácia pri zápaloch priedušiek, angíne, a môžete ju použiť dokonca ako kloktadlo v podobe silného odvaru pri aftách a zápaloch v ústach. Rovnako ako pri užívaní iných bylinných drog platí – všetko s mierou a rozumom.
Jej využitie v kuchyni
Musíte dať pozor na dávkovanie, pretože hranica medzi lahôdkou a chuťou mydla je tenká, stojí však za to! S levanduľou sa dajú v kuchyni podnikať nečakané dobrodružstvá. Nasekané kvety levandule pridajte do ryže alebo do jahňacieho a králičieho mäsa. Dobre sa kombinuje s majoránkou, pamajoránom, petržlenom, rozmarínom, saturejkou a tymianom. Celú kvetinu môžete ponoriť do letnej domácej citronády. Čerstvé okvetné lístky nasekajte nadrobno a pridajte do sorbetu, domácej vanilkovej zmrzliny alebo do nadýchaných muffinov. Levanduľové kvety sa používajú aj do voňavých džemov a vyrába sa z nich levanduľový ocot. Cukor s levanduľou zvládne každý: do dózy dajte pieskový cukor a pár vetvičiek bylinky, prevoňaný cukor sa používa pri pečení a do dezertov.