Jednoduchý a zdravý recept na morčacie guľky

Zdieľať
morčacie guľky
Jednoduchý a zdravý recept na morčacie guličky Foto: www.freepik.com

Objavte neobyčajné recepty s morčacím mäsom, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a ľahko stráviteľné. Skvelé tipy pre rýchly obed alebo desiatu na cesty!

Morčacie mäsové guľky sú výbornou voľbou pre každého, kto hľadá ľahké a chutné jedlo. Oproti hovädziemu alebo bravčovému mäsu sú menej tučné a ponúkajú široké možnosti použitia. Či už ako súčasť omáčky, zabalené v tortille alebo podávané v polievke, vždy vynikajú svojou chuťou. Sú ideálne aj ako praktický obed do krabičky alebo desiata na výlety.

Pravidelná konzumácia morčacieho mäsa je prospešná pre vaše zdravie. Je bohaté na kvalitné proteíny a esenciálne tuky, ľahko stráviteľné a podporuje srdcové zdravie a imunitný systém. Okrem toho, morčacie mäso prispieva k duševnej pohode vďaka vysokému obsahu živín.

Mäso z morky sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi – od pečenia, dusenia až po varenie. V mletej forme je ideálne pre prípravu burgrov, sekané, ragú alebo lahodných mäsových guliek. Ak si preferujete mlieť mäso doma, odporúčame použiť prsia alebo horné stehná.

Voľba mletého morčacieho mäsa je v dnešnej dobe jednoduchá, nájdete ho v každom supermarkete alebo na farmárskych trhoch. Je to skvelá alternatíva pre zdravé a chutné jedlá, ktoré zvládne každý.

Príprava guľôčok je hračka a nezaberie vám viac ako niekoľko minút. Stačí pridať do mletého mäsa vajce, niekoľko lyžíc strúhanky pre zahustenie, soľ a vaše obľúbené koreniny alebo čerstvé bylinky. Guľôčky môžete dochutiť aj syrom alebo pridať uvarenú červenú šošovicu či nastrúhaný surový zemiak do zmesi. Následne zmes tvarujte do malých guľôčok a vyprážajte na panvici. Ak preferujete zdravšiu variantu, rozložte guľôčky na plech vyložený papierom na pečenie a upečte v rúre.

Podávať môžete so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom, skvele ladí s paradajkovou alebo syrovou omáčkou a cestovinami. Sú vynikajúce aj ako náplň do tortíl alebo sendvičov.

Ďalšou možnosťou je, že syrové guľôčky naskladáte do zapekacej misy spolu s nasekanou zeleninou, alebo ich pred pečením zalejete rajčinovým pyré s bylinkami. Guľôčky sú skvelé aj ako knedličky do polievky. Užite si ich vo všetkých podobách a pridajte do nich svoje obľúbené ingrediencie pre ešte lepší gastronomický zážitok.

guľky v omáčke
Jednoduchý a zdravý recept na morčacie guľky Foto: www.freepik.com

Pečené mäsové guľky z morčacieho mäsa

Čas prípravy: 30 minút

Ingrediencie:

  • 500 g mletého mäsa
  • strúhanka
  • 1 vajce
  • 1 cibuľa
  • hrsť hladkolistého petržlenu
  • soľ, korenie

Príprava:

  1. Cibuľu a petržlen nasekajte nadrobno.
  2.  V miske zmiešajte mäso, vajcia, cibuľu a petržlen. Podľa potreby pridajte strúhanku – stačí toľko, aby zmes nebola príliš riedka a bolo ju možné tvarovať.
  3.  Lyžicou odoberajte po častiach mäsovú zmes, rukami tvarujte rovnako veľké guličky a pokladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  4.  Pečte ich v rúre predhriatej na 200 ºC asi 20 minút. Pred koncom pečenia jednu guľôčku vyberte, rozkrojte a skontrolujte, či nie je v strede surová.
  5. Podávajte so zemiakovou kašou alebo jogurtovým dipom a zeleninovým šalátom.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané