Objavte neobyčajné recepty s morčacím mäsom, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a ľahko stráviteľné. Skvelé tipy pre rýchly obed alebo desiatu na cesty!
Morčacie mäsové guľky sú výbornou voľbou pre každého, kto hľadá ľahké a chutné jedlo. Oproti hovädziemu alebo bravčovému mäsu sú menej tučné a ponúkajú široké možnosti použitia. Či už ako súčasť omáčky, zabalené v tortille alebo podávané v polievke, vždy vynikajú svojou chuťou. Sú ideálne aj ako praktický obed do krabičky alebo desiata na výlety.
Pravidelná konzumácia morčacieho mäsa je prospešná pre vaše zdravie. Je bohaté na kvalitné proteíny a esenciálne tuky, ľahko stráviteľné a podporuje srdcové zdravie a imunitný systém. Okrem toho, morčacie mäso prispieva k duševnej pohode vďaka vysokému obsahu živín.
Mäso z morky sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi – od pečenia, dusenia až po varenie. V mletej forme je ideálne pre prípravu burgrov, sekané, ragú alebo lahodných mäsových guliek. Ak si preferujete mlieť mäso doma, odporúčame použiť prsia alebo horné stehná.
Voľba mletého morčacieho mäsa je v dnešnej dobe jednoduchá, nájdete ho v každom supermarkete alebo na farmárskych trhoch. Je to skvelá alternatíva pre zdravé a chutné jedlá, ktoré zvládne každý.
Príprava guľôčok je hračka a nezaberie vám viac ako niekoľko minút. Stačí pridať do mletého mäsa vajce, niekoľko lyžíc strúhanky pre zahustenie, soľ a vaše obľúbené koreniny alebo čerstvé bylinky. Guľôčky môžete dochutiť aj syrom alebo pridať uvarenú červenú šošovicu či nastrúhaný surový zemiak do zmesi. Následne zmes tvarujte do malých guľôčok a vyprážajte na panvici. Ak preferujete zdravšiu variantu, rozložte guľôčky na plech vyložený papierom na pečenie a upečte v rúre.
Podávať môžete so zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom, skvele ladí s paradajkovou alebo syrovou omáčkou a cestovinami. Sú vynikajúce aj ako náplň do tortíl alebo sendvičov.
Ďalšou možnosťou je, že syrové guľôčky naskladáte do zapekacej misy spolu s nasekanou zeleninou, alebo ich pred pečením zalejete rajčinovým pyré s bylinkami. Guľôčky sú skvelé aj ako knedličky do polievky. Užite si ich vo všetkých podobách a pridajte do nich svoje obľúbené ingrediencie pre ešte lepší gastronomický zážitok.
Pečené mäsové guľky z morčacieho mäsa
Čas prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa
- strúhanka
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- hrsť hladkolistého petržlenu
- soľ, korenie
Príprava:
- Cibuľu a petržlen nasekajte nadrobno.
- V miske zmiešajte mäso, vajcia, cibuľu a petržlen. Podľa potreby pridajte strúhanku – stačí toľko, aby zmes nebola príliš riedka a bolo ju možné tvarovať.
- Lyžicou odoberajte po častiach mäsovú zmes, rukami tvarujte rovnako veľké guličky a pokladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte ich v rúre predhriatej na 200 ºC asi 20 minút. Pred koncom pečenia jednu guľôčku vyberte, rozkrojte a skontrolujte, či nie je v strede surová.
- Podávajte so zemiakovou kašou alebo jogurtovým dipom a zeleninovým šalátom.