Pripravili sme pre vás päť jednoduchých a chutných receptov, ktoré si môžete vychutnať pri táboráku. Tieto pokrmy nielen potešia vaše chuťové poháriky, ale aj spríjemnia vaše chvíle s priateľmi.
5 jednoduchých a chutných jedál na grilovanie
Ak ešte nemáte konkrétny plán, ponúkame vám niekoľko jednoduchých, ale vynikajúcich receptov, ktoré sa vám budú hodiť pri grilovaní. Neexistuje nič lepšie ako jedlo pripravené vlastnými rukami na čerstvom vzduchu!
Kuracie stehienka na grile
Ingrediencie:
- 8-10 kuracích stehienok
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 100 ml sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica sušeného bazalky
- čierne korenie
- soľ
- rozmarín
Postup:
- Očistite stehienka a osušte ich papierovou utierkou. Polejte citrónovou šťavou a posypte čiernym korením.
- Pridajte rozmarín, bazalku, sójovú omáčku a trochu soli. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte marinovať 2-3 hodiny.
- Stehienka položte na rozpálený gril a grilujte do zlatista, pričom často otáčajte. Na overenie prepečenia urobte zárez nožom – ak vyteká číra šťava, sú hotové.
Jahňací šašlik (Lulja kebab)
Ingrediencie:
- 1 kg jahňacieho mäsa
- 4 polievkové lyžice petržlenovej vňate a koriandra
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 feferónka
- soľ
Postup:
- Mäso, cesnak, koriander, cibuľu a feferónku rozmixujte v mlynčeku na mäso alebo mixéri a osoľte.
- Zmes dôkladne premiešajte, odložte na polhodinu do chladničky.
- Formujte malé klobásky s hmotnosťou okolo 50 g a dĺžkou 15 cm. Napichujte ich na špajdle a grilujte približne 10 minút, pričom raz otočte. Podávajte s arménskym chlebom, bylinkami a zeleninou.
Jednoduchá rybacia polievka
Ingrediencie:
- 3 litre vody
- 1 kg rýb
- 2 cibule
- 5-6 zemiakov
- 2 polievkové lyžice prosa
- bobkový list
- bylinky
- soľ
- celé čierne korenie
Postup:
- V kotlíku priveďte vodu do varu. Pridajte proso a očistené zemiaky.
- Rybu očistite a nakrájajte na veľké kusy. Keď sú zemiaky takmer hotové, pridajte rybu, celé korenie, bobkový list a soľ podľa chuti.
- Varte ešte približne 7 minút, kým sa ryba uvarí. Na záver pridajte čerstvé bylinky.
Zemiaky so slaninou
Ingrediencie:
- 1 veľký zemiak
- 200 g slaniny
- soľ
- koreniny podľa chuti
Postup:
- Dôkladne umyte zemiak a prekrojte ho na polovicu. Osoľte.
- Slaninu nakrájajte na plátky veľkosti zemiakového rezu, osoľte a pridajte koreniny podľa chuti.
- Napichnite všetko spolu na špajdlu a pečte na grile do zlatista.
Varené víno
Ingrediencie:
- 2 fľaše červeného vína
- 1 citrón
- 3 pomaranče
- 3 škoricové tyčinky
- 3/4 šálky cukru
- 12 klinčekov
Postup:
- Nalejte víno do kotlíka a zohrievajte. Pridajte nakrájané ovocie, cukor a koreniny, miešajte.
- Ohrievajte, kým sa cukor nerozpustí, ale nedovoľte, aby zmes začala vrieť. Potom odstavte z ohňa a nechajte glintwein 10-15 minút odpočívať.