Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jedli ste cesnak alebo cibuľu? Ako mať potom svieži dych?

reklama:

Dôkladné ranné vyčistenie zubov by malo zabezpečiť základnú ústnu pohodu, ale počas dňa na vás čakajú najrôznejšie nástrahy v podobe aromatických jedál.

61093368 zadah luk cesnjah usta smrad miris 765x510.jpg

No zlý dych nemusí byť len z jedla. Nie je žiadnou záhadou, že je spôsobený baktériami, ktoré sa vytvárajú zo zvyškov potravín v ústach. Niekoľko dní usádzaný plak na zuboch, ktoré ste si zle vyčistili, je priamo rajom baktérií. Medzizubné priestory a jazyk sú potom druhým najčastejším pôvodcom zapáchajúceho dychu. Ak ho chcete až o osemdesiat percent zmierniť, používajte okrem kefky aj špeciálnu škrabku na jazyk , dentálnu niť, prípadne ústnu vodu.

Potom je ešte jedna rada, ktorá znie možno banálne: pite veľa vody! Väčšinu otravných baktérií jednoducho spláchnete pri pití alebo kloktaní. Je totiž dokázané, že nedostatok slín v ústach stojí za vznikom zlého dychu, či neskôr zubného kazu.

Rady babičiek

Ak chcete mať svieži dych, rozhrýzte dva až tri sušené klinčeky alebo guľôčky jalovca. A dajte si na tom záležať, žujte aspoň dve minúty. Podobne fungujú aj zrnká kávy, na ktorej chuť ste asi viac zvyknutí. Ďalším osvedčeným tipom je mlieko. Rady našich babičiek dávajú dôraz na čerstvo nadojené, ale v moderných podmienkach stačí hľadieť na jeho vysokú tučnosť. Práve tuk totiž na seba viaže najrôznejšie pachy. Mlieko nepite, ale otáčajte ho v ústach čo najdlhšie.

How to get rid of bad breath from garlic or onion.jpg

Niektorí prisahajú na podobne liečivý účinok medu. Avšak v tomto prípade pozor na množstvo, pretože aj prirodzene obsiahnutý cukor je cukor a viac ako tri päť lyžičiek naraz už je na zamyslenie.

Potom sú tu prirodzené kombinácie potravín, ktoré už pri samotnej konzumácii mierne eliminujú zápach. Nie nadarmo je v správnom hamburgeru okrem krúžkov cibule aj horčice a petržlenová vňať. Obe tieto zložky majú mierny neutralizujúci účinok. Podobne funguje aj pohár červeného vína v spojení s cesnakovým základom zo zveriny alebo bravčovej pečienke. Pár štvorčekov horkej čokolády po obede vraj tiež funguje, ale len prechodne, na niekoľko minút.

Mint.jpg

Bylinky nadovšetko

Žuvanie lístkov mäty pomáha na akýkoľvek nepríjemný pocit v ústach a dezinfikuje. Nie nadarmo sa pridáva do zubných pást. Medovka je slabšia sesternica mäty, avšak taký tymián a šalvia! To sú priamo drviče ústnych problémov. Šalvia sa užíva vo forme silného výluhu, zatiaľ čo tymian sa rád topí v alkohole, preto sa predáva ako tinktúra. Na zápach pomôže aj aloe vera.

Siahnite do lekárničky

Aby sme nezabudli na klasické chemické cesty. Vypláchnite si buď zriedeným roztokom peroxidu (na 2 deci vody stačí pol lyžičky) alebo lyžicou jedlej sódy rozmiešanej vo vode. Obe zmesi opäť preval’ujte nejaký čas v ústach, aby mali čas pôsobiť.

A ešte jedna poznámka na záver: silice cesnaku sú skutočne silné, ostatne preto sa mu hovorí prírodné antibiotikum. Avšak ani po spracovaní v žalúdku nestrácajú na svojej intenzite a odparujú sa z celého tela pokožkou, respektíve potom. Preto pri požití väčšieho množstva myslite aj na tieto úskalia.

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. februára 2017

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies