Je sladký, ale cukor potrebovať nebudete. Upečte si tento skvelý banánový chlebík

Zdieľať
Je sladký, ale cukor potrebovať nebudete
Je sladký, ale cukor potrebovať nebudete. Upečte si tento skvelý banánový chlebík Foto: www.gettyimages.com

Banana bread alebo banánový chlebíček je ideálny na spracovanie banánov, ktoré už majú to najlepšie za sebou. Recept si navyše môžete prispôsobiť podľa svojej chuti alebo diétneho plánu.

Banánový chlebíček je hitom posledných rokov. K jeho hlavným prednostiam patrí rýchla príprava, zužitkovanie starších banánov a tiež variabilita. Dopriať si ho totiž môžete aj v prípade, že sa snažíte schudnúť, vyhýbate sa živočíšnym produktom alebo nemôžete zo zdravotných dôvodov lepok – recept pomerne ľahko prispôsobíte svojim potrebám.

Receptov na banánový chlebíček existujú desiatky. V tomto videu sa môžete pozrieť na prípravu jeho vegánskej varianty bez cukru:

Budete potrebovať staršie prezreté banány, ktorých šupka už je pokrytá tmavými škvrnami. Konzistencia dužiny je už v tomto prípade múčnejšia a tiež sladšia, čo sa pri pečení hodí. Nahnité alebo dokonca plesnivé banány ale nepoužívajte, z nich už nič chutné ani zdravé pripraviť nejde…

Na cesto je možné použiť bielu, celozrnnú aj bezlepkovú múku, na dosladenie pridajte do cesta namiesto klasického cukru sušené ovocie, med alebo strúhanú mrkvu. Vyšší obsah vlákniny zaistí napríklad ovsené, špaldové alebo pohánkové vločky. O zdravé tuky sa zase postarajú orechy. Ak chcete upiecť vegánsku verziu, namiesto masla použite rastlinný olej, vajcia je možné nahradiť vopred namočenými ľanovými alebo chia semienkami. A nebojte sa korenia – skvelá bude škorica, vanilka, klinčeky, muškátový oriešok alebo napríklad perníkové korenie.

Na čo si dať pozor?

Vzhľadom na to, že sa v recepte používa kypriaci prášok a jedlá sóda, je potrebné si ustrážiť teplotu všetkých použitých ingrediencií. Pokiaľ by ste použili suroviny priamo z chladničky, hrozí riziko, že sa vám chlebíček počas pečenia alebo vytiahnutia z rúry zrazí, prípadne vôbec nevybehne. Z rovnakého dôvodu tiež cesto nesmie dlho stáť na linke – ihneď po zmiešaní ho nalejte do pripravenej formy a vložte do predhriatej rúry.

Banánový chlebíček s vločkami, orechmi a sušeným ovocím

Doba prípravy: 20 minút + 60 minút pečenia
Ingrediencie:
4 prezreté banány
2 vajcia
100 g masla
200 g hladkej múky
50 g jemných ovsených vločiek
50 g bieleho jogurtu
1 lyžica medu
1 lyžička prášku do pečiva
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička mletej škorice
30 g nasekaných orechov (lieskové, vlašské, pekánové…)
50 g sušených brusníc (alebo hrozienok či iného sušeného ovocia)
štipka soli

Príprava:
1) Všetky suroviny vyberte z chladničky a nechajte aspoň 30 minút pri izbovej teplote. V rajnici rozpustite maslo s medom a nechajte vychladnúť tak, aby zmes zostala tekutá.

2) Pred prípravou cesta predhrejte rúru na 180 ºC, teplovzdušnú na 160 ºC. Formu na biskupský chlebíček vyložte papierom na pečenie alebo vymažte tukom a vysypte múkou.

3) V miske roztlačte 3 banány, pridajte vajcia, rozpustené maslo s medom, biely jogurt a všetko vyšľahajte metličkou. V druhej miske premiešajte múku, vločky, kypriaci prášok, jedlú sódu, škoricu a štipku soli.

4) Do tekutej zmesi prisypte nasekané orechy a sušené ovocie, premiešajte a po častiach vmiešajte suché ingrediencie. Zvyšný banán olúpte a pozdĺžne rozpoľte.

5) Cesto ihneď nalejte do pripravenej formy a do cesta vtlačte obe polovice banánu reznou stranou nahor. Vložte do predhriatej rúry a pečte 55-60 minút. Pred podávaním nechajte chlebíček úplne vychladnúť.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com, www.zasadnezdrave.cz, plantifulbakery.com, www.dumazahrada.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané