Je naozaj zdravšie nahrádzať cukor sirupmi?

Zdieľať
Maple syrup in glass bottle on wooden table
maple syrup in glass bottle on wooden table

Je to ale skutočne vhodná alternatíva?

Fruktóza

Nájdete ju tiež pod názvom ovocný cukor alebo levulóza. Pre niekoho môže byť horšie stráviteľná a môže byť príčinou zažívacích ťažkostí (nadúvanie, hnačka). Fruktóza má nižší glykemický index ako klasický cukor a glukóza a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Je teda v rozumnej miere vhodnou alternatívou pre diabetikov. Ovšem podporuje chuť do jedla a tak môžete v konečnom dôsledku zjesť viac, než ste zamýšľali. Nadmerná konzumácia zvyšuje riziko stukovatenia pečene, ktoré často sprevádza obezitu. Nemusíte sa jej za každú cenu vyhýbať.

Fruktóza nachádzajúca sa v ovocí a zelenine je k nášmu organizmu šetrná. S ovocím okrem nej strávi aj enzýmy, ktoré pomáhajú cukor štiepiť a vlákninu, ktorá podporuje trávenie a pocit sýtosti. Z vyššie uvedených dôvodov sú na sladenie veľmi vhodnou alternatívou napríklad sušené datle . Sú dosť využívané v raw kuchyni pri príprave nepečených sladkostí .

188080000.jpg

Glukóza

Glukóza rovnako ako fruktóza patrí medzi monosacharidy a je pre nás hlavným zdrojom energie. Nachádza sa vo väčšine zložených sacharidov. Pri nadmernom príjme sa nevyužitá glukóza ukladá vo forme tukov a prispieva k nadváhe a obezite.

Kukuričný sirup

Kukuričný sirup je vďaka svojej nízkej cene a vyššej sladivosti obľúbený najmä pri výrobe sladkostí. Nájdeme ho v sušienkach, raňajkových cereáliách, proteínových tyčinkách, pečive alebo v nápojoch. Oproti ostatným obilným sirupom obsahuje vysoké percento fruktózy (55% fruktózy a 45% glukózy).

Medzi ďalšími obilnými sirupmi nájdeme sirup špaldový, pšenicový, ražný a ryžový. Sú výraznej chuti a najlepšie ich využijeme pri pečení.

Istock_000020152509medium.jpg

Agáve sirup

Agáve sirup sa získava z drene divoko rastúcich kaktusov. Samotná rastlina obsahuje prospešné látky, ktoré sa ale pri spracovaní na sirup zničia. Je až 40x sladší ako cukor a vďaka jemnej chuti neprebije chuť jedla. Aj napriek jeho nízkemu glykemickému indexu by sme mali byť s jeho konzumáciou umiernení. Obsahuje 75 – 95% fruktózy a je tak jej najväčším zdrojom v koncentrovanej podobe.

Javorový sirup

O niečo lepšie je na tom javorový sirup so svojimi 35% fruktózy a 65% sacharózy a vcelku nízkym glykemickým indexom. GI sa pohybuje okolo 54. Je bohatý na zinok, mangán, železo a vápnik. Vyrába sa z miazgy javora, ktorú treba pre zachovanie kvality ešte v ten deň, kedy bola nazbieraná, spracovať.

Maple syrup in glass bottle on wooden table
maple syrup in glass bottle on wooden table

Sirupy sú v rozumnom množstve zdraviu prospešné

Sirupy oproti klasickému bielemu cukru obsahujú aj zdraviu prospešné látky. Sú vhodnou alternatívou pre spestrenie jedálnička a na ozdobu jedál. Neplatí tu, že ak nimi nahradíte obyčajný cukor, môžete ich konzumovať v ľubovoľnom množstve. Najlepším zdrojom sladkej chuti je okrem čerstvého ovocia i ovocie sušené.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané