Je to ale skutočne vhodná alternatíva?
Fruktóza
Nájdete ju tiež pod názvom ovocný cukor alebo levulóza. Pre niekoho môže byť horšie stráviteľná a môže byť príčinou zažívacích ťažkostí (nadúvanie, hnačka). Fruktóza má nižší glykemický index ako klasický cukor a glukóza a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Je teda v rozumnej miere vhodnou alternatívou pre diabetikov. Ovšem podporuje chuť do jedla a tak môžete v konečnom dôsledku zjesť viac, než ste zamýšľali. Nadmerná konzumácia zvyšuje riziko stukovatenia pečene, ktoré často sprevádza obezitu. Nemusíte sa jej za každú cenu vyhýbať.
Fruktóza nachádzajúca sa v ovocí a zelenine je k nášmu organizmu šetrná. S ovocím okrem nej strávi aj enzýmy, ktoré pomáhajú cukor štiepiť a vlákninu, ktorá podporuje trávenie a pocit sýtosti. Z vyššie uvedených dôvodov sú na sladenie veľmi vhodnou alternatívou napríklad sušené datle . Sú dosť využívané v raw kuchyni pri príprave nepečených sladkostí .
Glukóza
Glukóza rovnako ako fruktóza patrí medzi monosacharidy a je pre nás hlavným zdrojom energie. Nachádza sa vo väčšine zložených sacharidov. Pri nadmernom príjme sa nevyužitá glukóza ukladá vo forme tukov a prispieva k nadváhe a obezite.
Kukuričný sirup
Kukuričný sirup je vďaka svojej nízkej cene a vyššej sladivosti obľúbený najmä pri výrobe sladkostí. Nájdeme ho v sušienkach, raňajkových cereáliách, proteínových tyčinkách, pečive alebo v nápojoch. Oproti ostatným obilným sirupom obsahuje vysoké percento fruktózy (55% fruktózy a 45% glukózy).
Medzi ďalšími obilnými sirupmi nájdeme sirup špaldový, pšenicový, ražný a ryžový. Sú výraznej chuti a najlepšie ich využijeme pri pečení.
Agáve sirup
Agáve sirup sa získava z drene divoko rastúcich kaktusov. Samotná rastlina obsahuje prospešné látky, ktoré sa ale pri spracovaní na sirup zničia. Je až 40x sladší ako cukor a vďaka jemnej chuti neprebije chuť jedla. Aj napriek jeho nízkemu glykemickému indexu by sme mali byť s jeho konzumáciou umiernení. Obsahuje 75 – 95% fruktózy a je tak jej najväčším zdrojom v koncentrovanej podobe.
Javorový sirup
O niečo lepšie je na tom javorový sirup so svojimi 35% fruktózy a 65% sacharózy a vcelku nízkym glykemickým indexom. GI sa pohybuje okolo 54. Je bohatý na zinok, mangán, železo a vápnik. Vyrába sa z miazgy javora, ktorú treba pre zachovanie kvality ešte v ten deň, kedy bola nazbieraná, spracovať.
Sirupy sú v rozumnom množstve zdraviu prospešné
Sirupy oproti klasickému bielemu cukru obsahujú aj zdraviu prospešné látky. Sú vhodnou alternatívou pre spestrenie jedálnička a na ozdobu jedál. Neplatí tu, že ak nimi nahradíte obyčajný cukor, môžete ich konzumovať v ľubovoľnom množstve. Najlepším zdrojom sladkej chuti je okrem čerstvého ovocia i ovocie sušené.