Ako mikrovlnky fungujú
Mikrovlnné rúry využívajú na ohrev jedla elektromagnetické vlny, teda radiačnej žiarenia. Jedná sa o vysokofrekvenčné vlny, ktoré reagujú na vodu obsiahnutú v jedle a ohrievaných nápojoch. Jedlo tak ohrievajú jednoducho tak, že rozkmitajú molekuly vody, tým sa vytvorí pohybová energia a voda potom vydáva teplo, vďaka čomu sa jedlo ohreje.
Aj preto sa vám môže stať, že keď ohrievate potraviny s menším množstvom vody alebo rozpékáte napríklad pečivo, výsledky ohrevu nemusí byť úplne ideálne a pečivo stvrdne alebo sa vysuší. Radiačná vlny, ktoré jedlo ohrievajú, sú do neho zároveň aj absorbované.
Je pravda, že mikrovlnky znehodnocujú jedlo?
Radiačná vlny síce efektívne jedlo ohrejú, ale zároveň narušujú jeho molekulárnej stavbu. Keď sa ohrieva jedlo inými spôsobmi, napríklad v klasickej rúre alebo na sporáku, ohreje sa zvonku a jeho štruktúra sa nijako nenaruší.
Podľa niektorých výskumov zbavujú mikrovlny jedlo jeho nutričných hodnôt, podľa iných dokonca vytvárajú v jedle karcinogénne látky. Ani jedna z týchto teórií však nebola nikdy oficiálne potvrdená.
A ako je to s radiačným žiarením? To sa dozviete na ďalšej strane.
Môžu byť radiačné vlny nebezpečné pre ľudské zdravie?
Veľkým tŕňom v oku odporcov mikrovlniek je radiačné žiarenie, ktorú tieto rúry vydávajú. Lenže to, že by malo toto žiarenie výrazný vplyv na ľudské zdravie, je mýtus. Ide totiž o neionizujúce typ žiarenia, ktoré je bežné pre mnoho ďalších spotrebičov v našom okolí. Nie je sa tak napríklad báť toho typu radiácie, aká sa objavuje pri jadrových haváriách a podobných udalostiach. K žiarenia navyše dochádza iba vtedy, keď je rúra zatvorená.
Ako veľmi je potrebné dodržiavať bezpečnostné pokyny?
V tomto prípade už sa o žiadne mýty nejde. Ak ste počuli o tom, že do mikrovlnky nepatrí kov, je tomu naozaj tak. Mikrovlny totiž reagujú nielen s vodou, ale aj s kovom. Ten sa však pri ohreve chová úplne inak. Začne vytvárať elektrickú energiu a iskriť, čo by mohlo mikrovlnku aj zničiť.
Nebezpečenstvo predstavujú aj príliš studené taniere či hrnčeky. Keď ich dáte spolu s jedlom ohrievať, sám tanier sa kvôli absencii vody neohreje, ale ohreje ho práve jedlo. Keď však bude tanier príliš studený, môže kvôli náhlemu teplu prasknúť.
Tiež sa neodporúča tu ohrievať vajíčka kvôli ich prasknutie, podobne je na tom aj hrozno (aj keď nevieme, koho by napadlo hroznové víno ohrievať). Do mikrovlnky potom nepatrí ani plastové riady, ktoré do nej nie je určené alebo napríklad chilli papričky. Akonáhle potom otvoríte mikrovlnku, buďte si istí, že si veľa rýchlo pobežíte pre hrnček studenej vody kvôli uvoľnenému kapsaicínu.
Existuje teda nejaké reálne riziko pre naše zdravie? Dozviete sa na nasledujúcej strane.
Mali by sme sa teda mikrovlnkám strániť alebo sú to všetko len mýty?
Ako je aj z článku vidno, mikrovlnky nepredstavujú žiadne nebezpeční pre ľudské zdravie, aj keď je o tom veľa ľudí presvedčených. Žiadne výskumy to nedokázali, a tak najskôr budú títo pomocníci aj naďalej súčasťou našich každodenných životov.
No a ak predsa len nejaké nebezpečenstvo ukrývajú, je to možnosť oparenia, keď jedlo príliš prehrejete a chytíte sa za horúci tanier alebo si proste len spálite jazyk.