Je lepšie toto korenie hneď vyhodiť. Pre telo je ako jed

Zdieľať
korenie

Toto obľúbené korenie sa najčastejšie pridáva do polievok, omáčok, k mäsu a cestovinám. Trocha „zeleniny“ dodá vaším jedlám výraznejšiu chuť. Ako sa ukazuje, pravidelné dochucovanie pokrmov týmto typom prísad je zdraviu škodlivé.

Anna Brzozowska, ktorá vedie blog o rodičovstve, varuje pred pridávaním zeleninového korenia do vašich jedál. Zlepšenie chuti a vôňa tejto zmesi podľa nej spôsobuje, že nevedome otrávime seba i svoje deti. Tvrdí, že od tej doby ako prestala používať tento doplnok vo svojej kuchyni, sa cíti omnoho lepšie.

Stačí si pozorne prečítať obal zo zeleninového korenia alebo bujónu, aby sme si uvedomili, s akým škodlivým produktom máme dočinenia. Často obsahuje veľké množstvo soli, cukru či umelých farbív a bohužiaľ len malé množstvo sušenej zeleniny.

bujón

Ďalšou látkou prítomnou v týchto doplnkoch je glutaman sodný. Hoci americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv a všetky zeme Európskej únie neuznávajú sódnu soľ kyseliny glutamanovej ako nebezpečnú látku, jej nadbytok môže byť škodlivý.

Tvrdia, že glutaman sodný je len nadmerne nebezpečný. Množstvo však nie je špecifikované. A táto látka sa nachádza skoro v každom spracovanom produkte. Aj keď názov na etikete nie je uvedený.

Glutaman sodný sa môže objaviť na etikete ako E621, MSG, hydrolyzované rastlinné proteíny, autolyzované kvasinky alebo kvasnicový extrakt. Príliš mnoho týchto chemikálii v každodennej strave často spôsobuje migrény alebo plynatosť a môže tiež narušiť správne fungovanie nervového systému u detí. Špecialista varuje, že závažnejšie účinky sa môžu prejaviť aj po niekoľkých rokoch pravidelnej konzumácie glutamanu sódneho.

Aby ste neohrozili  svoje zdravie a zdravie svojich detí, je lepšie z jedálnička raz a navždy vyradiť toto korenie a kocky bujónu. Miesto toho je lepšie pridať do pokrmov viac čerstvých byliniek a zeleniny. Môžete pripraviť i zmes na báze byliniek, sušenej zeleniny a jodizovanej alebo himalájskej morskej soli.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané