Jarná detoxikácia. Kedy s ňou začať, ako dlho držať a ako vyzerá vzorový jedálniček

Zdieľať
detox

S príchodom jari nastal ideálny čas na jarnú očistu, ktorá na ľudské telo pôsobí blahodárne ako po fyzickej, tak psychickej stránke. Zaujíma vás, ako dlho by sa mala jarná detoxikácia držať, aké sú jej základné pravidlá?

Prečo je jarný detox prospešný?

Cieľom jarnej detoxikácie je vyplaviť z tela odpadové a toxické látky, ktoré sa v ňom nahromadili v priebehu jesenných a zimných mesiacov. Aj keď sa ľudský organizmus škodlivých látok neustále zbavuje prostredníctvom pečene, tráviaceho traktu, obličiek a potných žliaz, jarná detoxikácia mu v tomto procese veľmi napomáha. Jarná očista zregeneruje vaše celé telo po fyzickej aj psychickej stránke. Vráti vám vitalitu a energiu a taktiež posilní imunitu. Vedľajším účinkom jarného detoxu je aj chudnutie, čo pre vás môže byť veľmi príjemné.

Kedy začať s jarnou detoxikáciou?

S jarným detoxom začnite ideálne skoro na jar, kedy sa začína prebúdzať príroda zo zimného spánku. Do jarnej očisty sa môžete pustiť aj vtedy, keď sa v priebehu tohto ročného obdobia cítite unavení a bez energie a chceli by ste sa nabiť novou životnou energiou.

Ako dlho držať jarný detox?

Jarná očistná kúra zameraná na detoxikačný jedálniček a pitný režim by mala trvať tri až päť dní. Nikdy však dlhšie. V prípade, že ste detoxikáciu ešte nikdy nevykonávali, skúste ju na jar držať aspoň tri dni. Každopádne aj jednodňová detoxikácia vášmu telu veľmi prospeje.

Zásady jarnej detoxikácie

Jarný detox má niekoľko zásad, ktorých sa oplatí držať. Myslite však na to, že jarná detoxikácia nerovná sa hladovaniu. Ide naopak o očistnú kúru založenú na zdravom jedálničku a pitnom režime. Aké sú teda základné pravidlá jarnej detoxikácie?

  1. Denne vypite dva až tri litre čistej neperlivej vody. Vodu môžete kombinovať aj s bylinkovými čajmi. A to najlepšie so žihľavovým čajom alebo čajom z koreňa smotánky lekárskej (púpavy). Do pitného režimu môžete zaradiť aj zelený čaj alebo vodu ochutenú čerstvou citrónovou šťavou.
  2. Jedzte viac ovocia a zeleniny. Môžete ich prijímať aj vo forme smoothie či čerstvých štiav. Okrem ovocia a zeleniny konzumujte aj čerstvé jarné bylinky, a to napríklad kvety sedmokrásky, listy medvedieho cesnaku, listy smotánky lekárskej.
  3. Pri jarnej detoxikácii sú pre vás vhodné aj orechy, semienka, mladé výhonky rastlín, klíčky, strukoviny, hnedá ryža, ovsené vločky, celozrnné cestoviny, pohánka, olivový olej, ryby a kyslé mliečne výrobky.
  4. Zo svojho jedálnička vyraďte mäso (s výnimkou rýb), tučné, ťažké, vyprážané a korenené jedlá. Zabudnite na polotovary a rýchle občerstvenie. Počas jarnej očisty tiež vyraďte alkohol, kávu a ďalšie kofeínové nápoje.
  5. Jednotlivé denné chody pripravujte výhradne z čerstvých surovín. Tie môžete nielen tepelne spracovávať, ale ešte lepšie konzumovať v čerstvom stave.

Vzorový jedálniček pri jarnej detoxikácii

Raňajky: Ovsená kaša s orechmi a čerstvým ovocím, ktorú ozdobte kvetmi sedmokrásky.

Dopoludňajšia desiata: Smoothie z červenej repy, jabĺk a mrkvy.

Obed: Treska pripravená v pare, ako príloha dusená mrkva a dusená brokolica.

Popoludňajšia desiata: Plátky červenej papriky s dipom z bieleho jogurtu, soli, korenia a medvedieho cesnaku.

Večera: Cícerový šalát s čerstvými cherry paradajkami a jarnou cibuľkou, zálievka z citrónovej šťavy, olivového oleja, soli a korenia.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané