Jablkové lievance so škoricou. Sú sladké a zdravé

Zdieľať
jablkové lievance
Jablkové lievance so škoricou. Sú sladké a zdravé Foto: depositphotos.com

Vyladili sme tradičný recept na lievance, aby ste si mohli bez výčitiek vychutnať zdravú maškrtu. Naše jablkové lievance nie sú len chutné, ale aj plné vlákniny a bielkovín, ideálne na raňajky alebo ako snack.

Ak máte obavy, že lievance patria k nezdravým jedlám, tento recept vás presvedčí o opaku. Obsahujú minimálne množstvo cukru, no nešetria bielkovinami ani esenciálnymi vlákninami – a sú naozaj lahodné.

Lahodná a zdravá maškrta? Naše jablkové lievance sú toho živým dôkazom. Ich príprava je navyše jednoduchá a rýchla, a nepotrebujete na ňu žiadne špeciálne suroviny ani proteínové prášky. Jablká zabezpečia príjemnú sladkosť, celozrnná múka a ovsené vločky dodajú potrebné vlákniny, zatiaľ čo vajíčka a jogurt zas poskytnú bielkoviny. Lievance sú vhodné aj počas diéty – skvele zasýtia a dodajú telu potrebné živiny a energiu na niekoľko hodín.

Vláknina je nevyhnutná pre správnu funkciu tráviaceho systému, má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a krvného cukru, podporuje chudnutie a prispieva k udržaniu zdravej telesnej hmotnosti. Potraviny bohaté na vlákninu majú obvykle menej kalórií, lepšie sýtia a udržujú pocit plnosti dlhšie. Medzi najlepšie zdroje patrí strukoviny, ovsené vločky, ovocie a zelenina s pokožkou, orechy, celozrnná múka, obilniny a semienka.

lievance
Jablkové lievance so škoricou. Sú sladké a zdravé Foto: depositphotos.com

Jablkové lievance so škoricou a ovsenými vločkami

Čas prípravy: 20 minút

Ingrediencie:

  • 300 g bieleho jogurtu
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g celozrnnej múky
  • 100 g jemných ovsených vločiek
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 2 jablká
  • lyžička škorice

Príprava:

  1. Jablká olúpte a nastrúhajte najemno.
  2. V miske dôkladne rozšľahajte vajcia, potom pridajte jogurt a škoricu.
  3. Múku premiešajte s kypriacim práškom a pridajte k tekutej zmesi.
  4. Prisypte ovsené vločky, pridajte jablká, všetko dôkladne premiešajte a nechajte chvíľu odstáť, aby vločky zmäkli. Cesto by malo mať hustejšiu liatu konzistenciu – v prípade potreby pridajte múku alebo jogurt navyše.
  5. Rozohriatu panvicu zľahka potrite olejom pomocou mašlovačky, pokiaľ máte variant s nepriľnavým povrchom, môžete tuk vynechať.
  6. Pomocou lyžice alebo naberačky nalejte cesto na panvicu a zľahka ho roztiahnite do okrúhleho tvaru.
  7. Akonáhle budú lievance pevné, otočte ich a opečte dozlatista z druhej strany.
  8. Hotové lievance podávajte s bielym jogurtom či kefírom.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané