Jablčný ocot obsahuje draslík, vápnik, sodík, fosfor a stopové prvky – horčík, železo atď. Obsahuje tiež vysoké množstvo minerálov. Má nízky obsah cukru a obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C či kyselinu listovú. Vďaka obsahu kyseliny octovej má tiež výrazné dezinfekčné účinky .
Jablčný ocot pre zdravie – posilní kĺby, ničí plesne a vírusy
Jablčný ocot sa vyrába z čerstvých rozdrvených jabĺk, ktoré sa potom nechávajú kvasiť v drevených kadiach. Po dokončení procesu kvasenia sa obsah precedí a vzniká tak hustá hnedá tekutina. Zachováva si všetky enzýmy, vitamíny, minerály a prospešné látky, ktoré obsahujú čerstvé jablká, a navyše vyniká ďalšími liečivými vlastnosťami. Má antibakteriálne a antimykotické (protiplesňové) účinky. Pôsobí ako prírodné antibiotikum, ktoré ničia patogénne baktérie a vírusy v tele.
Jablčný ocot pre krásu
Jablčný ocot detoxikuje a posilňuje trávenie, okysličuje krv, pomáha pri dne a bolestiach kĺbov, redukuje obsah cukru v krvi a podporuje chudnutie. Dokonca rozjasňuje pleť, bieli zuby, dodáva lesk a hebkosť vlasom, obklady z jablčného octu môžu pomôcť s hojením zranenia vzniknutých pri športe a zmiernením opuchov. Jablčný ocot ničí hnilobné baktérie v črevách a čistí organizmus po zamorení nevhodnou stravou a uľavuje od pálenia záhy.
Ako užívať jablčný ocot a jeho kuchynské využitie
Skvele sa hodí ako prísada do šalátových zálievok a všade tam, kde chcete pokrm okysliť – nátierky, omáčky alebo polievky. Ak budete chcieť jablčný ocot popíjať v rámci diéty, vždy ho rieďte vodou a to tak, že do pohára vody dajte jednu až dve lyžičky octu a vypite vždy 20 minút pred jedlom. Táto kúra pomôže potlačiť chuť do jedla, štiepiť tuky a zoptimalizuje proces trávenia. Ak však máte citlivý žalúdok, môže vám pitie octu robiť problémy. Potom je možnosť užívania jablčného octu vo forme potravinových doplnkov.