Hruška- dôležité ovocie pre náš organizmus

Zdieľať
Hruška

Hruška je ovocie, ktoré je bohaté na dôležité vitamíny a minerály potrebné pre naše dobré zdravie. Je dobrým zdrojom vitamínu C a výborným zdrojom vlákniny. Má veľmi nízky obsah nasýtených tukov, cholesterolu a sodíka .

Hruška
https://www.gettyimages.com/

Výhody hrušky pre zdravie

  • znižuje riziko vysokého krvného tlaku, infarktu a mozgovej mŕtvice,
  • zbavuje nás vírusov v našom tele,
  • znižuje riziko ochorenia srdca ,
  • obsahuje Quercetin – antioxidant, ktorý napomáha prevenciu rakoviny,
  • zabraňuje poškodeniu tepny, ktoré môže viesť k ochoreniu srdca,
  • obsahuje vysoké úrovne bóru, čo nám pomáha udržať si vápnik v tele
  • znižuje riziko osteoporózy,
  • pomáha nám pri liečbe zápchy,
  • hruška nám pomáha pri liečbe rán dokonca aj modrín,
  • má nízky glykemický index, ktorý je dobrý pre diabetikov,
  • obsahuje silný antioxidant čo je dôležité pre normálny rast a pre naše zdravie
  • posilňuje imunitný systém
  • majú vysoký obsah vody, sú ideálne aj pri diéte
  • varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám
  • pozitívne ovplyvňujú náladu a pocity pohody
  • plané hrušky majú liečivejšie ako hrušky ušľachtilé

Hruška na chudnutie

Odvar z hrušiek sa v ľudovom liečiteľstve podáva pri horúčke a zimnici. Čaj zo sušených hrušiek je dobrým liekom proti hnačke. Odvar z mladých lístkov hrušky pomáha rozpúšťať močové a žlčníkové kamene. Ovocie sa najčastejšie odporúča konzumovať čerstvé alebo v podobe hruškového kompótu.

Zaujímavosť: kôra stromu obsahuje látku arbutín , ktorá má efekt prírodného antibiotikum.

Pri najbližšom nákupe si miesto sladkostí kúpte radšej hrušku , toto sladké ovocie je oveľa zdravšie než akákoľvek sladkosť.

Význam hrušiek pri chudnutí

Hrušky zabraňujú záchvatom hladu a vďaka vysokému obsahu jódu pomáhajú štítnej žľaze zotrvať v dobrej kondícii čo je pri chudnutí základný predpoklad.

Pár zaujímavostí o hruške

  • Najslávnejšia hruška pochádza z podsvetia. Podľa gréckeho mýtu bol Tantalos, Diov syn, za svoje zlé činy voči ľuďom a bohom poslaný do podsvetia. Tam sa kajal za svoje činy pred jedným stromom hrušky. Keď bol hladný a chcel zjesť jednu z hrušiek nad ním, vetvy sa hneď zdvihli hore, akonáhle po nich siahol.
  • Hrušky sa odporúčajú ako prvé ovocie, ktoré sa podáva dojčatám, pretože je najmenej pravdepodobné, že im spôsobí alergiu.

Na toto radšej pozor

  • Pri hnačke by sme nemali hrušky konzumovať. Tehotné ženy by tiež nemali jesť veľa hrušiek, pretože by novorodenec mohol byť nedostatočne zásobený niektorými živinami.
  • Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktorá ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom stave, spôsobujú ťažkosti.

Zrelé a mäkké hrušky sú ľahko stráviteľné. Je dokázané, že už po 90 minútach od zjedení sa hruška dostane do hrubého čreva. Hrušky majú mierny adstringentný (sťahujúci) účinok, pôsobí proti hnilobným procesom v črevách, proti plynatosti čriev pri kolitíde (zápalu hrubého čreva) a črevné dyspepsii (poruchám trávenia v oblasti čriev).

Hrušky prekrvujú mozog

Stopové prvky a fosfor , ktoré hrušky obsahujú, pôsobia priaznivo na náš mozog a koncentráciu. Dajte si každý deň hrušku a päť orechov. V tejto kombinácii získate zdravú a chutnú delikatesu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané