Hruška je ovocie, ktoré je bohaté na dôležité vitamíny a minerály potrebné pre naše dobré zdravie. Je dobrým zdrojom vitamínu C a výborným zdrojom vlákniny. Má veľmi nízky obsah nasýtených tukov, cholesterolu a sodíka .
Výhody hrušky pre zdravie
- znižuje riziko vysokého krvného tlaku, infarktu a mozgovej mŕtvice,
- zbavuje nás vírusov v našom tele,
- znižuje riziko ochorenia srdca ,
- obsahuje Quercetin – antioxidant, ktorý napomáha prevenciu rakoviny,
- zabraňuje poškodeniu tepny, ktoré môže viesť k ochoreniu srdca,
- obsahuje vysoké úrovne bóru, čo nám pomáha udržať si vápnik v tele
- znižuje riziko osteoporózy,
- pomáha nám pri liečbe zápchy,
- hruška nám pomáha pri liečbe rán dokonca aj modrín,
- má nízky glykemický index, ktorý je dobrý pre diabetikov,
- obsahuje silný antioxidant čo je dôležité pre normálny rast a pre naše zdravie
- posilňuje imunitný systém
- majú vysoký obsah vody, sú ideálne aj pri diéte
- varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám
- pozitívne ovplyvňujú náladu a pocity pohody
- plané hrušky majú liečivejšie ako hrušky ušľachtilé
Hruška na chudnutie
Odvar z hrušiek sa v ľudovom liečiteľstve podáva pri horúčke a zimnici. Čaj zo sušených hrušiek je dobrým liekom proti hnačke. Odvar z mladých lístkov hrušky pomáha rozpúšťať močové a žlčníkové kamene. Ovocie sa najčastejšie odporúča konzumovať čerstvé alebo v podobe hruškového kompótu.
Zaujímavosť: kôra stromu obsahuje látku arbutín , ktorá má efekt prírodného antibiotikum.
Pri najbližšom nákupe si miesto sladkostí kúpte radšej hrušku , toto sladké ovocie je oveľa zdravšie než akákoľvek sladkosť.
Význam hrušiek pri chudnutí
Hrušky zabraňujú záchvatom hladu a vďaka vysokému obsahu jódu pomáhajú štítnej žľaze zotrvať v dobrej kondícii čo je pri chudnutí základný predpoklad.
Pár zaujímavostí o hruške
- Najslávnejšia hruška pochádza z podsvetia. Podľa gréckeho mýtu bol Tantalos, Diov syn, za svoje zlé činy voči ľuďom a bohom poslaný do podsvetia. Tam sa kajal za svoje činy pred jedným stromom hrušky. Keď bol hladný a chcel zjesť jednu z hrušiek nad ním, vetvy sa hneď zdvihli hore, akonáhle po nich siahol.
- Hrušky sa odporúčajú ako prvé ovocie, ktoré sa podáva dojčatám, pretože je najmenej pravdepodobné, že im spôsobí alergiu.
Na toto radšej pozor
- Pri hnačke by sme nemali hrušky konzumovať. Tehotné ženy by tiež nemali jesť veľa hrušiek, pretože by novorodenec mohol byť nedostatočne zásobený niektorými živinami.
- Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktorá ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom stave, spôsobujú ťažkosti.
Zrelé a mäkké hrušky sú ľahko stráviteľné. Je dokázané, že už po 90 minútach od zjedení sa hruška dostane do hrubého čreva. Hrušky majú mierny adstringentný (sťahujúci) účinok, pôsobí proti hnilobným procesom v črevách, proti plynatosti čriev pri kolitíde (zápalu hrubého čreva) a črevné dyspepsii (poruchám trávenia v oblasti čriev).
Hrušky prekrvujú mozog
Stopové prvky a fosfor , ktoré hrušky obsahujú, pôsobia priaznivo na náš mozog a koncentráciu. Dajte si každý deň hrušku a päť orechov. V tejto kombinácii získate zdravú a chutnú delikatesu.