Je pre vás deň bez nejakej tej sladkosti nepredstaviteľný, ale ste si vedomí toho, že bežné cukrovinky vášmu zdraviu a ani figúre neprospievajú?
Kvalitná horká čokoláda je to pravé.. Obvykle obsahuje kakaovú sušinu v množstve minimálne 70 percent , kakaové maslo, ale aj trstinový cukor či vanilku. Pokiaľ na obale nájdete aj iné zložky, ako napríklad rôzne dochucovadlá či ďalšie pridané látky, nechajte ju radšej v obchode. Kvalitná čokoláda nemá žiadne neprirodzené prímesi a dochucovadlá. Je sladká, hriešne dobrá a veľa ľudí si bez nej nevedia predstaviť život. A aj keď sa zdá, že je to kalorická bomba, malé množstvo horkej čokolády prospieva vášmu srdcu, zlepšuje náladu a predlžuje život. Ukazujú to mnohé štúdie.
Kvalitná horká čokoláda obsahuje vitamíny aj minerály
V 30 g horkej čokolády sa nachádza okolo 160 kcal. Tuky tvoria 12 g, proteíny 2,2 g, sacharidy 13 g – z toho 3 g patrí vláknine. Z vitamínov sú zastúpené tie zo skupiny B a vitamín K . Horká čokoláda má tiež veľmi slušné zastúpenie minerálov a stopových prvkov. Mangán v tomto množstve čokolády tvorí 27% odporúčanej dennej dávky (ODD), meď 25% DDD, železo 19% DDD, horčík 16% DDD, fosfor 9%. V menších množstvách sú obsiahnuté vápnik, draslík, zinok a selén .. Nechýba ani menšia dávka kofeínu a teobromínu so stimulačnými účinkami.
Antioxidanty hrajú tiež dôležitú úlohu
Samozrejme, jedným z najväčších bohatstiev sú flavonoidy , ktoré pochádzajú z kakaových bôbov. Odborníci z Yale University Prevention Research Center sú toho názoru, že kakao obsahuje viac fenolických antioxidantov, než väčšina potravín . Podľa časopisu Nutrition & Metabolism má horká čokoláda dokonca viac polyfenolov a flavonoidov, ako víno a čaj.
Flavonoidom sa pripisuje protivírusový, protizápalový a antioxidačný účinok. Podľa štúdií chráni pred srdcovými chorobami a eliminujú vznik cukrovky. Podľa vedcov z Yale majú tiež priaznivé účinky na sýtosť, kognitívne funkcie a náladu. Upozorňujú však na to, že flavonoidy väčšina z nás konzumuje skôr v podobe čokolády, ako samotného kakaa, a preto môže byť táto dobrota potenciálne nebezpečná. Aspoň čo sa týka prírastku na hmotnosti.
Čokoláda proti rakovine?
Rakovina je strašiakom dnešnej doby a kľúčová je prevencia. Aj v tomto smere zohrávajú primárnu úlohu antioxidanty zastúpené v horkej čokoláde. Podľa American Cancer Institute má horká čokoláda silné antioxidačné účinky a môže predstavovať prevenciu proti rakovinovým ochoreniam. Samozrejme v primeranom množstve. A stále myslite na to, že musíte jesť kvalitnú čokoládu s veľkým množstvom kakaa.
Priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém
Flavonoidy prospievajú srdcu, pretože znižujú krvný tlak a zlepšujú prietok krvi. Takisto eliminujú riziko vzniku krvných zrazenín a mozgovej príhody. Podľa iránskych vedcov tiež konzumácia čokolády znižuje krvný tlak u ľudí s hypertenziou a cukrovkou a to bez toho, aby negatívne ovplyvnila hmotnosť, zápalové markery alebo glykémiu.
Zlepšuje kognitívne funkcie aj náladu
Na účinky horkej čokolády si posvietili aj nórski vedci. Pokusu sa zúčastnilo dvetisíc ľudí nad 70 rokov, ktorí konzumovali horkú čokoládu, víno alebo čaj. Vedci konštatovali, že príjem týchto potravín je spojený s lepším kognitívnym výkonom. Tmavá čokoláda teda môže tiež zlepšovať funkciu mozgu. Jedna štúdia zdravých dobrovoľníkov ukázala, že 5 dní konzumáciou kakaa s vysokým obsahom flavanoidov zlepšila prietok krvi do mozgu. Kakao v kvalitnej čokoláde môže tiež významne zlepšiť kognitívne funkcie u starších ľudí s mentálnym postihnutím.
Je úžasná pre vašu pokožku
Predstava, že maškrtíte a robíte niečo pre svoje zdravie a krásu, je minimálne lákavá. Nuž v prípade horkej čokolády je realitou. Podľa Institut für Experimentelle Dermatológia, horká čokoláda chráni pokožku pred poškodením od slnka..
Prevencia diabetu
Malá talianska štúdia ukázala, že účastníci, ktorí jedli 15 dní denne veľmi horkú čokoládu, zaznamenali pokles potenciálu inzulínovej rezistencie takmer o polovicu.
Dajte zbohom stresu!
Viete, ako stres a jeho záludný priateľ kortizol môže negatívne spôsobiť vaše telo? Švajčiarski vedci zistili, že keď veľmi úzkostliví ľudia jedli polovicu tmavej čokolády každý deň po dobu dvoch týždňov, ich hladina hormónov stresu bola významne znížená a metabolické účinky stresu boli tiež čiastočne zmiernené .