Kuracie nugety sú dnes obľúbeným pokrmom, ktorý milujú nielen deti, ale aj dospelí. Ich pôvod siaha do 50. rokov 20. storočia, kedy boli prvýkrát vyvinuté univerzitným profesorom. Dnes sa predávajú v rýchlych občerstveniach a supermarketoch, ale málokto vie, ako sa skutočne vyrábajú. Tento článok vás prevedie históriou kuracích nuget, ich modernou výrobou a zložením, ktoré je často zahalené tajomstvom. Dozviete sa tiež, ako si môžete pripraviť kuracie nugety doma a ušetriť peniaze aj zdravie.
Kuracie nugety: Obľúbená pochúťka detí i dospelých
Kuracie nugety sú dnes veľmi populárne a nájdeme ich nielen v ponukách reťazcov rýchleho občerstvenia, ale aj v mrazničkách supermarketov. Je to chutný a rýchly pokrm, ktorý si obľúbili najmä deti. Napriek tomu málokto vie, ako sa vlastne kuracie nugety vyrábajú.
História kuracích nuget
V 50. rokoch 20. storočia vynašiel kuracie nugety profesor Robert C. Baker z Cornellovej Univerzity. Tento odborník na potravinárstvo vyvinul recept na „Chicken Crispie“ – kúsky mletého kuracieho mäsa obalené v cestíčku a vypražené v oleji.
Profesor Baker používal zmes mletého kuracieho mäsa, octu, soli, strúhanky a sušeného mlieka. Takto pripravené mäso sa obaľovalo v zmesi vajec a strúhanky, čo umožňovalo jeho vyprážanie čerstvé aj mrazené. Svoje nepatentované recepty rozoslal do amerických spoločností a kuracie nugety sa rýchlo stali obľúbenou pochúťkou v reťazcoch rýchleho občerstvenia.
Súčasná výroba kuracích nuget
Podľa portálu Sentient Media sa dnešné kuracie nugety vyrábajú z brojlerových kurčiat, ktoré sú chované v rýchlovýkrmniach. Tieto kurčatá rýchlo rastú a priberajú na váhe, a sú porážané vo veku iba piatich až siedmich týždňov.
Kuracie mäso sa melie a pod vysokým tlakom sa pretláča sitami, aby sa získala pasta, ktorá obsahuje mäso, kosti, kožu a ďalšie časti kurčaťa. Táto pasta sa mieša s prísadami ako je škrob a fosforečnan sodný a následne sa tvaruje do nugety. Obalené v cestíčku sa nugety čiastočne smažia, zamrazujú a balia na prepravu.
Čo obsahujú kuracie nugety?
Presné zloženie kuracích nuget je obvykle tajomstvom jednotlivých výrobcov. Analýza vykonaná výskumníkmi z University of Mississippi Medical Center odhalila, že nugety niektorých reťazcov obsahujú takmer 60% tuku a len 18-19% bielkovín. Výskum tiež zistil prítomnosť mikroskopických úlomkov kostí, spojivových tkanív ako šliach a väzov, a mnoho ďalších prísad, ako je pšeničné cesto, rastlinný olej, glutamát sodný, fosforečnan sodný, kremičitan vápenatý, dextróza, kvasnicový extrakt, kvasnicový extrakt, rôzne konzervačné látky a plnivá.
Domáce kuracie nugety bez chémie
Kuracie nugety si však môžete ľahko pripraviť aj doma, a to bez chemických prísad a za zlomok ceny. Stačí si pred nákupom prezrieť aktuálne zľavové letáky, napríklad Kauflandu, a nakúpiť kuracie mäso v zľave. Takto si môžete pripraviť zdravšiu verziu tejto obľúbenej pochúťky kedykoľvek budete mať chuť.