Uhorky patria medzi obľúbenú zeleninu. Aj preto mnoho gazdiniek uhorky zavára, a robia si tak zásoby na zimné obdobie. Existuje veľa receptov, ako ich zavariť. Ja som si pre vás nachystala pár najlepších receptov.
Lahodné uhorky
- 1 liter vody
- 50 g soli
- uhorky (v závislosti od veľkosti)
- korenie (podľa chuti)
Uhorky umyte,dajte do pohárov, pridajte korenie a zalejte vriacim soľným roztokom (50 g soli na 1 liter vody). Poháre uzavrite viečkami. Nechajte pri izbovej teplote 5-8 dní. Po pridaní soľanky zvinieme viečka.
Uhorky bez octu
- 1 kg uhoriek
- 50 g koreňa chrenu
- 1-3 strúčiky cesnaku
- 1-2 bobkové listy
- 1 dubový list
- 1 list čerešne
- 1 list čiernych ríbezlí
- 1-2 horčičné semienka
- 40 g kôpru
Prísady soľanky
1 liter vody
2 polievkové lyžice. l. soľ
Uhorky dajte do pohárov, pridajte soľanku, prikryte viečkami a nechajte 4 dni pri izbovej teplote. Následne nalejte soľanku z pohárov do hrnca a varte a opláchnite uhorky v studenej vode. Vložte späť do pohárov a pridajte ostatné ingrediencie pre vôňu a chuť. Zalejeme ich vriacou soľankou a sterilizujeme pri 90 °C.
Uhorky v paradajkovej omáčke
- 5 kg uhoriek
- 180 g cesnaku, prelisovaného cez lis
- 150 g paradajkového pretlaku
- 250 ml slnečnicového oleja
- 150 g cukru
- 3 polievkové lyžice. l. soľ
- 150 ml 6% octu
- 1 lyžička. horká paprika
- 1 polievková lyžica mletého čierneho korenia
Uhorky namočíme na necelú hodinu do studenej vody, odrežte konce, nakrájajte ich. Do panvice pridajte všetky ingrediencie, ocot vynechajte. Po 30 minútach omáčku dochutíme. Dusíme ich ešte 15 minút a potom pridáme ocot. Panvicu prikryte a nechajte 15 minút pôsobiť. Uhorky vložte do sterilizovaných pohárov. Zalejte omáčkou a sterilizujte 25–30 minút.
Uhorky s jablkami
- 1-2 kyslé jablká
- 3-4 strúčiky cesnaku, nakrájaný na plátky
- 1 kôpor
- 1 list čerešne
- hrsť ríbezlí
- 10 hrášok z nového korenia
- 10 karafiátov
- 4 bobkové listy
- 4 lyžičky. soľ
- 1,5 lyžičky. ocot
- 1,5-2 kg uhoriek
Do pohára dajte umyté uhorky, korenie a plátky jabĺk. Nalejte vriacu vodu, nechajte ju stáť 20 minút a nalejte tekutinu do panvice. Túto vodu znova prevarte, pridajte do nej cukor a soľ. Naplňte uhorky sirupom až po vrch, počkajte 10 minút a nalejte soľanku späť do panvice. Varte. Pridajte do nádoby ocot, zalejte vriacim sirupom a zrolujte uvarené viečka.
Konzervované uhorky s červenými ríbezľami
- 600 g uhoriek
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1,5 lyžice červencých ríbezlí
- 3 zrnká čierneho korenia
- 3 súkvetia karafiátu
- 1 liter vody
- 2,5 lyžice. l. soľ
Do pohára vložte korenie a uhorky umiestnite do pohárov. Roztrieďte a umyte pol pohára ríbezlí. Pridajte ich do pohárov. Pripravte soľanku. Vodu prevaríme, pridáme soľ, cukor a 1 pohár červených ríbezlí. Uhorky zalejeme horúcim nálevom, prikryjeme viečkami a sterilizujeme 8–10 minút.
Zdroj: takprosto.cc