Fitnes tréner prezradil, prečo by ste nemali kupovať strúhaný syr

Zdieľať
strúhaný syr
Fitnes tréner prezradil, prečo by ste nemali kupovať strúhaný syr Foto: www.freepik.com

Chcete schudnúť a zlepšiť svoje zdravie pomocou správnych potravín? Pozor na syry! S ich konzumáciou môže byť spojené množstvo rizík, ktoré ovplyvnia vaše snahy o redukciu váhy. Dôležité je nielen ich zloženie, ale aj forma, v akej ich konzumujete – plátkové alebo strúhané. Zistite, prečo odborníci na výživu často neodporúčajú strúhaný syr a aké alternatívy s nižším obsahom tuku môžete zvoliť.

Ak sa snažíte schudnúť a zlepšiť svoje zdravie, určite venujete pozornosť tomu, čo jete. Jednou z potravín, ktoré môžu vaše snahy výrazne skomplikovať, sú syry. Problém spočíva nielen v ich zložení, ale aj v tom, či sú plátkové alebo strúhané. Ak máte v pláne zhodiť prebytočné kilogramy, mali by ste si dať na syry veľký pozor!

V obchodoch často nájdeme produkty, ktoré sa tvária ako syry, ale v skutočnosti nimi nie sú. Tieto náhražky sú lacnejšie, dlhšie vydržia, ale sú plné tuku a neobsahujú potrebné živiny. Prečo by ste mali zvážiť, či si ich pridáte do svojho jedálnička?

plátkový list
Fitnes tréner prezradil, prečo by ste nemali kupovať strúhaný syr Foto: www.freepik.com

Prečo odborníci na výživu neodporúčajú strúhaný syr?

Strúhaný syr je často plný tuku a chýbajú mu nutrične dôležité látky. Je to jedlo, ktoré môže maximálne splniť podmienku, že nepochádza zo živočíšnych produktov, no pre telo neprináša žiadne benefity. Odborníci na výživu sa snažia svojim klientom ukázať, ako mať kontrolu nad tým, čo a koľko toho zjedia. Plátkové syry sú v tomto ohľade výhodnejšie, pretože je jednoduchšie sledovať ich množstvo a nutričné hodnoty.

Plátkové vs. strúhané syry

Kúpou plátkových syrov môžete ľahko určiť, koľko energie a tukov prijímate, vďaka presným hodnotám na obale. Pri strúhaných syroch je toto sledovanie komplikovanejšie, pretože musíte presne vážiť množstvo použitého syra. Tento proces môže prípravu jedál výrazne skomplikovať a sťažiť sledovanie príjmu živín.

 cottage cheese
Fitnes tréner prezradil, prečo by ste nemali kupovať strúhaný syr Foto: www.freepik.com

Menej tučné syry ako zdravá alternatíva

Ak sa snažíte schudnúť alebo sa vyhýbať potravinám bohatým na tuky, môžete zvoliť prirodzene menej tučné syry. Tieto syry neprešli žiadnou „light“ úpravou, ale už tradične obsahujú menej tuku. Medzi takéto syry patria:

  • Olomoucké syry: Obsahujú len okolo 1 % tuku, no sú bohaté na soľ.
  • Cottage cheese: Typicky obsahuje 1 až 2 % tuku.
  • Ricotta: Má štandardne medzi 5 až 10 % tuku.
  • Kozie syry: Obsahujú približne 20 až 25 % tuku.
  • Parmezán, Ementál, Gruyère: Tieto syry majú okolo 25 až 28 % tuku, čo je stále menej ako bežných 30 až 40 %.

Pri výbere syrov si vždy kontrolujte údaje o obsahu tuku a nájdite si produkty, ktoré vám budú vyhovovať nielen nutrične, ale aj chuťovo.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané