Je úplne nenahraditeľný u malých detí, ktoré bolí bruško.
Odstraňuje zápchu, uvoľňuje kŕče žalúdka, pôsobí proti strate chuti do jedla a má močopudný a detoxikačný účinok. Je súčasťou diét, pretože na seba viaže tuky, je preto ich úspešný spaľovač.
Feniklové odvary liečia unavené očí. Pozitívne ovplyvňuje dýchací systém, možno ho využiť ako prostriedok na zlepšenie vykašliavania. Hubí blchy a vši a je účinný proti svrabu.
Je bohatý na živiny ako horčík a vápnik, preto je považovaný za bezpečný a prirodzený doplnok stravy. Obsahuje aj veľké množstvo vitamínov – hlavne betakarotén, komplex vitamínov B, vitamín C aj E. Obsiahnutá vláknina zlepšuje trávenie.
No a vzácnosťou fenikla sú viaceré fytoživiny, ktoré sú silnými antioxidantmi, ktoré sú vhodné aj na detox.
Fenikel v kuchyni
Listy feniklu sa používajú pri príprave zeleninového šalátu, stonka feniklu sa po vyrezaní stredu bežne napĺňa nátierkou so syrom a následne sa zapeká. Ako zeleninu vnímali fenikel aj mnísi, ktorí žuvaním semien odháňali vlčí hlad..
Semená feniklu sú obľúbeným korením, ktoré možno pridať do polievky, omáčky, rybích jedál, ale aj do sladkých jedál, ako sú perníky, dezerty a koláče.