Objavte farebný svet strukovín – šošovica ! Tento skromný, ale výživný pokrm už dávno nie je len jedlom chudobných. Dnes je hviezdou moderných receptov vďaka svojej rozmanitosti, zdravotným prínosom a schopnosti prispôsobiť sa rôznym kulinárskym štýlom.
Hnedá, červená, žltá, zelená, čierna. Šošovica sa pýši množstvom farieb a každý jej typ má svoje špecifiká. V nasledujúcich riadkoch vám ukážeme, ako rozoznať jednotlivé druhy a ako ich najlepšie využiť v kuchyni.
Tradične považovaná za pokrm chudobných, šošovica sa postupne dostala až do reštaurácií s michelinskými hviezdami. V slovenskej kuchyni dominujú hlavne hnedá a tmavozelená šošovica, často pripravovaná „na kyslo“ alebo ako súčasť bohatých polievok. Avšak šošovica ponúka oveľa viac, najmä ak do svojej kuchyne zapojíte aj jej ostatné druhy.
Šošovica je bohatá na komplexné sacharidy, rastlinné bielkoviny a vlákninu. Poskytne telu potrebnú energiu, zároveň zabezpečí dlhodobý pocit sýtosti a udrží stabilnú hladinu cukru v krvi. Vláknina, ktorá sa v nej nachádza, podporuje metabolizmus, pomáha znížiť hladinu cholesterolu a je prevenciou proti kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke 2. typu, obezite a rakovine hrubého čreva.
Okrem toho je šošovica výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu, podporujú tvorbu krvi a majú pozitívny vplyv na nervový systém. So šošovicou zároveň získate železo, selén, zinok, draslík a chróm.
Navyše,šošovica je skvelým zdrojom mikroživín, ako sú vitamíny A, C a K, ktoré sú dôležité pre zdravie očí, imunitný systém a procesy zrážania krvi.