Jahody obsahujú množstvo cenných látok a veľmi prospievajú zdraviu.
Nielen mozgu, očiam, ale aj srdcu a cievam.
1. Sú plné vitamínov a minerálnych látok
Jahody sú nabité vitamínmi a minerálmi. Okrem vitamínov C a K, obsahujú kyselinu listovú, draslík, mangán a horčík. Nízkokalorické ovocie (158 KJ / 100 g) bohaté na vlákninu je zásobárňou antioxidantov a polyfenolov.
Z flavonoidov v jahode nájdeme katechín alebo tiež kvercetín, ktoré znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení tým, že tlmí tvorbu celkového a LDL (zlého) cholesterolu. Starajú sa aj o zdravé cievy, pretože krvné cievy uvoľňujú a krv môže lepšie pretekať. Dôsledkom je prevencia kardiovaskulárnych chorôb.
Pretože jahody povzbudzujú tvorbu leptínu a adiponektínu, čo sú hormóny, ktoré spaľujú tuky, prispievajú k znižovaniu váhy. Nielenže prispievajú k menšej chuti do jedla, znižujú telesnú hmotnosť a tuk .
Z necelých 90% je jahoda tvorená vodou.
2. Jahody nie sú plody
Jahoda je sladké ovocie, ktoré vlastne nie je plodom, ale zväčšeným okvetným lôžkom. Plody sú zelené semienka na jahode. U nás sa pestujú jahody, ktoré plodia raz alebo dvakrát (stáleplodiace) ročne.
3. Jahody sú aj alergény
Alergiu na jahody spôsobujú organické kyseliny, ktoré toto ovocie obsahuje. Jedná sa o kyselinu jablčnú, citrónovú, chinínovú, šťaveľovú a salicylovú. Práve tieto látky sú dôvodom, prečo jahody tak krásne voňajú a chutia.
4. Zber a uchovávanie jahôd
Uvádza sa, že jahody je najlepšiwe žať ráno. V túto dobu sú totiž prirodzene chladné. Keď je navyše dáte do chladničky na 4-6 ° C, vydržia dokonca až necelý týždeň. Než pod tečúcou vodou, je lepšie jahody umyť tým, že im pripravíte krátku kúpeľ v miske s vodou . Budú lepšie chutiť.
5. Zdravotné výhody jahôd
- Zlepšujú funkcie srdca a mozgu,
- znižujú vysoký tlak,
- pôsobia proti rakovine,
- posilňujú imunitu,
- znižujú zápal,
- pôsobia ako prevencia mŕtvica,
- liečia artritídu a dnu,
- pomáhajú pri úprave hmotnosti,
- v tehotenstve prispievajú k prevencii výskytu novorodeneckých vád,
- proti zápche,
- proti cukrovke,
- posilňujú kosti a vlasy,
- starajú o kožu,
- majú ani-aging vplyv,
- starajú sa o oči,
- zinok v jahodách pôsobí aj ako afrodiziakum.
6. Znižujú vysoký krvný tlak
Draslík a horčík sa v jahodách starajú o dobrý stav ciev a artérií. Znižujú hypertenziu a tuhosť artérií a ciev, čo umožňuje lepší prietok krvi do rôznych častí tela.
7. Starajú sa o oči
Jesť jahody môže zabrániť problémom ako sú suché oči, poruchy videnia a zvýšená náchylnosť na infekcie. Flavonoidy a ďalšie látky v jahodách pomáhajú prevenciu mnohých očných chorôb, pretože odchytávajú voľné radikály. Vďaka draslíka prispievajú k vyrovnávaniu tlaku v očiach.
8. Zvyšujú imunitu
Vitamín C podporuje imunitný systém a pomáha napríklad pri prechladnutí. Vo 100 g je možné nájsť asi 66 mg vitamínu C , zatiaľ čo odporúčaná denná dávka predstavuje 60-100 mg za deň.
9. Pomáhajú pri liečbe artritídy a dni
Antioxidanty a detoxikačné látky v jahodách pomáhajú redukovať artritídu a bolesť pri dne. Prospievajú tiež ako prevencia týchto stavov.
10. Posilňujú funkciu mozgu
Fytochemikálie, vitamín C a draslík starajú o dobrú činnosť mozgu. Výskum na starších ženách ukázal, že vyššia spotreba ovocia bohatého na flavonoidy ako sú čučoriedky a jahody, prispieva k spomaleniu kognitívneho starnutia.
11. Zabraňujú vrodeným chybám
Jahody je dôležité jesť aj v tehotenstve. Kyselina listová v jahode je má predovšetkým význam v tomto období, pretože pomáha predchádzať vrodeným chybám.
12. Starajú o kožu
Kyselina salicylová, alfa hydroxykyselina (AHA) a kyselina ellagická bránia akné, znižujú hyperpigmentáciu a odstraňujú mŕtve kožné bunky.
13. Pôsobí proti starnutiu
Vitamín C prispieva k tvorbe kolagénu, teda je účinný proti starnutiu pokožky.
14. Pôsobí proti rakovine
O tom, že jahody pomáhajú bojovať proti rakovine svedčia obsiahnuté látky ako je vitamín C, kyselina listová, antokyány, kvercetín alebo kaempferol, ktoré pôsobia ako skvelé antioxidanty. Spoločne tvoria vynikajúcu obrannú líniu v boji proti rakovine a rastu nádorov. Denný príjem jahôd je spojený s drastickým znížením prítomnosti a metastáz rakovinových buniek. Štúdia ukázala, že lyofilizovaný jahodový prášok vykazoval dobré hodnoty prevencia rakoviny pažeráka.
15. Znižujú zápal
Jahody znižujú zvýšené hladiny C-reaktívneho proteínu (CRP) v krvi, čo je látka produkovaná pečeňou, ktorá zvyšuje zápal v tele.
16. Pôsobí proti zápche
Jahody majú vysoký podiel vlákniny, čo pomáha lepšiemu tráveniu a bráni zápche.
17. Jahody a cukrovka
Konzumácia jahôd prispieva k lepšiemu stavy glykemického indexu a môžu znížiť riziko vzniku diabetu 2. typu.
18. Starajú o vlasy
Antioxidanty a vitamíny prispievajú tiež k lepšiemu stavu vlasov, zvlhčujú ich, bojujú proti strate vlasov a bránia vzniku lupín.
19. Zdravé kosti
Vitamíny C a K, mangán a draslík v jahodách pomáhajú zlepšiť stav kostí a podporujú prítomnosť vápnika v tele.
20. História jahôd
Jahody poznali už v starovekom Ríme (avšak archeologické nálezy dokladajú ešte oveľa skoršiu konzumáciu). Toto kráľovské ovocie sa na našom území začalo viac pestovať v 19. storočí .
21. Viac ako hrnček jahôd denne nepomáha
Pri konzumácii tohto ovocia sa určite nenechajte uniesť jeho pozitívnymi vlastnosťami a s pojedaním to nepreháňajte. Nadmerná spotreba jahôd totiž môže spôsobiť hnačku a plynatosť, ochorenie pečene, zadržiavanie vody, choroby obličiek, alergickú reakciu alebo aj zápal výstelky dýchacieho ústrojenstva. Hrnček denne je ideálnym množstvom. Stredný hrnček jahôd vám prospeje aj v tehotenstve.