Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Experti zistili, ktorý druh mlieka je najhorší pre zdravie ľudí: Pitie tohto obmedzte

reklama:
mlieko
Experti zistili, ktorý druh mlieka je najhorší pre zdravie ľudí: Pitie tohto obmedzteFoto: www.gettyimages.com

Veľa ľudí dbá na pravidelné pitie mlieka v snahe posilniť zdravie svojich kostí. Faktom však je, že všetko závisí od typu mlieka, ktorý konzumujete…

Podľa novej štúdie zo Španielska môže jeden druh namiesto posilnenia zdravia kostí urýchliť starnutie mozgu. Experti ale dodávajú, že sú potrebné ďalšie výskumy.

Vo výskume, ktorý bol nedávno zverejnený v časopise Molecular Nutrition & Food Research, 4668 účastníkov vo veku od 55 do 75 rokov poskytlo informácie o svojich stravovacích návykoch. Zároveň absolvovali neuropsychologické testy. Všetci participanti mali vysoké riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

O dva roky neskôr vykonali experti rovnaké vyšetrenie. Zistili totiž možnú súvislosť medzi vyššou mierou kognitívneho poklesu a pitím plnotučného mlieka. Tieto zistenia ale nie sú finálne. „Najdôležitejším poznatkom z tejto štúdie je to, že ide o veľmi skoré pozorovacie zistenia, čo znamená, že ich nemožno brať ako evanjelium,“ uviedla dietologička Kristin Carlinová z Jersey City Medical Center.

Zdravie môže ovplyvniť mnoho iných faktorov, ktoré výskumníci vo svojej práci nezohľadnili. „Ak zistíme, že vysoká spotreba mliečnych výrobkov koreluje s väčším poklesom kognitívnych funkcií, neznamená to, že je príčinou tohto poklesu,“ doplnila Carlinová. Ľudia, ktorí prijímajú mnoho mliečnych výrobkov, môžu s väčšou pravdepodobnosťou zároveň prijímať množstvo cukru. Vysoký príjem cukru a výsledné inzulínové skoky môžu byť skutočnou príčinou kognitívneho poklesu. Pokiaľ ide o pitie mlieka, odborníčka navrhuje mierny príjem mliečnych výrobkov, pričom je vhodné uprednostniť kvalitu pred kvantitou. Rovnako odporúča fermentované zdroje bohaté na probiotiká, ako je jogurt, kefír a lassi.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

66041617_10214129279537987_1873331762327715840_n.jpg
Autor Dátum 22. mája 2022

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.