Dyňový med. Prírodný liek na posilnenie srdca, zmiernenie kašľa a riešenie problémov so zápchou

Zdieľať
dyňový med
dyňový med Foto: depositphotos.com

Dyňový med je cenený pre svoje blahodarné účinky na zdravie pečene a obličiek. Pomáha pri vylučovaní žlčových kameňov, liečbe močových ciest, a je účinný aj pri suchom, silnom kašli.

Tí, ktorí bojujú so zápchou, ocenia dyňový med vďaka jeho obsahu vlákniny, karoténu a mnohých vitamínov. Okrem toho podporuje zníženie cholesterolu, pomáha pri ateroskleróze a zmierňuje opuchy spôsobené srdcovým zlyhaním. Dokonca sa odporúča pri problémoch s obezitou.

Ako si pripraviť dyňový med?

med

Na prípravu budete potrebovať jednu zrelú žltú tekvicu.

Postup je jednoduchý

odrežte vrchnú časť tekvice a vydlabte jej vnútro vrátane semien a vláken. Do vytvoreného otvoru nasypte cukor podľa vlastného výberu, či už biely alebo hnedý, v závislosti na preferenciách.

Tekvicu zakryte pôvodným vrškom a umiestnite na chladné miesto na približne desať dní. Pre lepšie manipulovanie ju odporúčame umiestniť do väčšej misy, keďže časom zmäkne.

Cukor sa postupne rozpustí v šťave, ktorú tekvica uvoľňuje. Keď sa cukor úplne rozpustí, odoberte vrchnák a výslednú tekutinu prelejte do sklenenej nádoby.

Ak by sa na povrchu tekvice objavila pleseň, nemusíte sa obávať. Stačí, ak spravíte malý otvor na dne tekvice a cez neho med jednoducho scedíte.

Dyňový med môžete využívať rôznymi spôsobmi – sladiť si ním čaj, konzumovať ho priamo 2-3x denne po 2-3 lyžiciach, alebo ho použiť ako sladkú polevu na palacinky. Možnosti sú neobmedzené a záleží len na vašej fantázii.

Konzumovať ho môžete dlhodobo, podľa potreby. Ak si prajete mať väčšie množstvo, pokojne si pripravte med z dvoch alebo troch tekvíc naraz.

Takto pripravený dyňový med vám nielenže pomôže zlepšiť zdravie, ale aj osladí váš deň.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané