Dusená kapusta patrí k slovenskej kuchyni od nepamäti. Vie si bez neho niekto predstaviť napríklad také pečené bravčové mäso s knedľou? Zaraďovať kapustu do jedálnička je navyše nielen dobré, ale aj zdravé. Ako na tú najlepšiu dusenú kapustu, ktorú bude rodina milovať a hostia chváliť?
Na prípravu dusenej kapusty používame väčšinou tú kyslú, ktorú si buď pripravíme sami doma, alebo kúpime v obchode, prípadne u farmára. Pokiaľ pôjde o kapustu kupovanú, mali by sme si vždy overiť jej kvalitu a určite budeme voliť radšej kapustu v pohári než v plastovom obale. Na druhej strane pri kvasenej zelenine nie je príliš veľa možností na pokazenie výroby.
Na najlepší recept na dusenú kapustu sa pozrite na youtube v kanáli Charward cook academy:
Pre chuť aj pre zdravie
Ako je to so zdravotnými účinkami kapusty? Či už sa rozhodneme pre čerstvú hlúbovinu alebo fermentovanú, chybu jednoducho urobiť nemôžeme. V každom prípade urobíme dobrý krok k podpore činnosti štítnej žľazy a zvýšeniu imunity tela, najmä v prípade vyššieho výskytu vírusových ochorení. Síra podporuje správnu funkciu pľúc a ďalšie minerály ako je vápnik, horčík alebo draslík pôsobia blahodárne na celé telo od stavby kostí až po boj s dennodenným stresom. Niektorí odborníci sa dokonca prikláňajú k názoru, že konzumácia kapusty pôsobí aj proti vzniku a rozvoju rôznych druhov rakoviny. A čo viac – ide o potravinu, ktorú môžeme konzumovať bez obáv o postavu, keď v sto gramoch prijmeme iba dvadsaťpäť kalórií.
Kyslá je ešte lepšia
Ak však chceme zvoliť tú skutočne ideálnu variantu, predsa len by sme sa mali prikloniť k kapuste kyslej, ktorá navyše obsahuje baktérie mliečneho kvasenia. Tie sú schopné kladne ovplyvňovať hladinu cholesterolu, znižovať krvný tlak a navyše pôsobia ako čistič tela od nánosov toxických látok nielen v zažívacom trakte. Tým dochádza aj k zvyšovaniu imunity a vegetariánom, ktorí mávajú nedostatočný prísun vitamínu B12, objavujúceho sa hlavne v živočíšnych potravinách, dodáva aj tento prvok. Ako potravina bohato zásobená antioxidantmi pôsobí pozitívne aj na nervovú sústavu.
Najlepší recept na dusenú kapustu
Nie je teda o čom premýšľať, ide len o to nájsť ten najlepší recept na prípravu dusenej kapusty. Jedným z takýchto receptov je ten, ktorý na pol kilogramu kapusty počíta s jednou väčšou cibuľou, 50 gramami slaniny, 30 gramami cukru a 10 gramami hladkej múky na zaprášenie. Ďalej budeme potrebovať stredne veľký zemiak, rascu, soľ a ocot na dochutenie. A postup? Je jednoduchý…
Jednoduchý postup
Slaninu nakrájame na menšie kocky a cibuľu na drobno. Najprv dáme do hrnca slaninu a vo chvíli, keď má zlatú farbu a pustí dosť tuku, pridáme cibuľku, ktorú spolu s ním ďalej vyprážame. Po chvíľke príde do hrnca aj odvážené množstvo cukru, ktorý vytvorí karamel a tak skvele zafarbí a dochutí výsledný pokrm. Ešte než budeme pridávať kapustu, zaprášime cibuľku so slaninou pripravenou múkou a necháme všetko krátko zarestovať. Potom už príde rad na samotná kapusta, ktorú zlejeme a pokrájame na menšie kúsky, ale nálev si schováme na ďalšie použitie. Osolíme a máme dvadsať minút voľno, pretože kapusta bude po tom čase pod pokrievkou pozvoľna mäknúť.
Úžasný výsledok
Akonáhle je kapusta takmer hotová, nezostane už nič iné, než pridať nastrúhaný zemiak a znovu povariť. Potom už len všetko dochutíme rascou a octom, prípadne dosolíme a dosladíme podľa chuti, ak je to potrebné. Teraz už je čas pripraviť taniere a zavolať stravníkov k stolu. Iste budú na dusenú kapustu spomínať ešte dlho.