Dusená kyslá kapusta. Takto ju chystala moja babička, všetci pýtali recept

Zdieľať
Dusená kyslá kapusta
Dusená kyslá kapusta. Takto ju chystala moja babička, všetci pýtali recept Foto: www.gettyimages.com

Dusená kapusta patrí k slovenskej kuchyni od nepamäti. Vie si bez neho niekto predstaviť napríklad také pečené bravčové mäso s knedľou? Zaraďovať kapustu do jedálnička je navyše nielen dobré, ale aj zdravé. Ako na tú najlepšiu dusenú kapustu, ktorú bude rodina milovať a hostia chváliť?

Na prípravu dusenej kapusty používame väčšinou tú  kyslú, ktorú si buď pripravíme sami doma, alebo kúpime v obchode, prípadne u farmára. Pokiaľ pôjde o kapustu kupovanú, mali by sme si vždy overiť jej kvalitu a určite budeme voliť radšej kapustu v pohári než v plastovom obale. Na druhej strane pri kvasenej zelenine nie je príliš veľa možností na pokazenie výroby.

Na najlepší recept na dusenú kapustu sa pozrite na youtube v kanáli Charward cook academy:

Pre chuť aj pre zdravie

Ako je to so zdravotnými účinkami kapusty? Či už sa rozhodneme pre čerstvú hlúbovinu alebo fermentovanú, chybu jednoducho urobiť nemôžeme. V každom prípade urobíme dobrý krok k podpore činnosti štítnej žľazy a zvýšeniu imunity tela, najmä v prípade vyššieho výskytu vírusových ochorení. Síra podporuje správnu funkciu pľúc a ďalšie minerály ako je vápnik, horčík alebo draslík pôsobia blahodárne na celé telo od stavby kostí až po boj s dennodenným stresom. Niektorí odborníci sa dokonca prikláňajú k názoru, že konzumácia kapusty pôsobí aj proti vzniku a rozvoju rôznych druhov rakoviny. A čo viac – ide o potravinu, ktorú môžeme konzumovať bez obáv o postavu, keď v sto gramoch prijmeme iba dvadsaťpäť kalórií.

Kyslá je ešte lepšia

Ak však chceme zvoliť tú skutočne ideálnu variantu, predsa len by sme sa mali prikloniť k kapuste kyslej, ktorá navyše obsahuje baktérie mliečneho kvasenia. Tie sú schopné kladne ovplyvňovať hladinu cholesterolu, znižovať krvný tlak a navyše pôsobia ako čistič tela od nánosov toxických látok nielen v zažívacom trakte. Tým dochádza aj k zvyšovaniu imunity a vegetariánom, ktorí mávajú nedostatočný prísun vitamínu B12, objavujúceho sa hlavne v živočíšnych potravinách, dodáva aj tento prvok. Ako potravina bohato zásobená antioxidantmi pôsobí pozitívne aj na nervovú sústavu.

Dusená kyslá kapusta
Dusená kyslá kapusta. Takto ju chystala moja babička, všetci pýtali recept Foto: depositphotos.com

Najlepší recept na dusenú kapustu

Nie je teda o čom premýšľať, ide len o to nájsť ten najlepší recept na prípravu dusenej kapusty. Jedným z takýchto receptov je ten, ktorý na pol kilogramu kapusty počíta s jednou väčšou cibuľou, 50 gramami slaniny, 30 gramami cukru a 10 gramami hladkej múky na zaprášenie. Ďalej budeme potrebovať stredne veľký zemiak, rascu, soľ a ocot na dochutenie. A postup? Je jednoduchý…

Jednoduchý postup

Slaninu nakrájame na menšie kocky a cibuľu na drobno. Najprv dáme do hrnca slaninu a vo chvíli, keď má zlatú farbu a pustí dosť tuku, pridáme cibuľku, ktorú spolu s ním ďalej vyprážame. Po chvíľke príde do hrnca aj odvážené množstvo cukru, ktorý vytvorí karamel a tak skvele zafarbí a dochutí výsledný pokrm. Ešte než budeme pridávať kapustu, zaprášime cibuľku so slaninou pripravenou múkou a necháme všetko krátko zarestovať. Potom už príde rad na samotná kapusta, ktorú zlejeme a pokrájame na menšie kúsky, ale nálev si schováme na ďalšie použitie. Osolíme a máme dvadsať minút voľno, pretože kapusta bude po tom čase pod pokrievkou pozvoľna mäknúť.

Úžasný výsledok

Akonáhle je kapusta takmer hotová, nezostane už nič iné, než pridať nastrúhaný zemiak a znovu povariť. Potom už len všetko dochutíme rascou a octom, prípadne dosolíme a dosladíme podľa chuti, ak je to potrebné. Teraz už je čas pripraviť taniere a zavolať stravníkov k stolu. Iste budú na dusenú kapustu spomínať ešte dlho.

Zdroj: zdravezdravi.cz, itesco.cz, www.pharmapoint.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané