Dozrievajú šípky...Čo s nimi?

Zdieľať
Bez nazvu 4 – obnoveny 10.jpg

1d158b7df2c7b425de5ad9d140561837.jpg

Planá ruža šípková ( Rosa canina ) je skromný a pôvabný ker, rastúci často na okrajoch pastvín aj lesov.

Jej šípky sú výborné.

Avšak na záhrade sa uplatňujú skôr okrasné kríkové ruže s kompaktným tvarom.

Aj takzvané ovocné ruže sú nielen krásne, ale dávajú aj šípky,

ktoré majú rovnaký obsah cenných, liečivých látok, ako šípky ruže plané.

Nádherné lesklé červené plody dozrievajúce na kríkoch šípkových ruží nám oznamujú, že pomaly prichádza jeseň.

Nie sú ale len nádhernou prírodnou dekoráciou, ale aj najdostupnejším a zároveň najlacnejším zdrojom vitamínu C,

ktorý vám pomôže prekonať nadchádzajúce obdobie chrípok a prechladnutí.

Príjemne kyslastý čaj si obľúbia deti aj dospelí.

Nikdy sa ho neprepijete a keď si teraz šípky sami nazbierate, nebude vás to  ani nič stáť.

1.jpg

Šípky, prirodzený zdroj vitamínov i minerálov

Naši predkovia poznali už dávno cenné hodnoty šípok, zbierali ich a upravovali na mnoho spôsobov,

sušili ich na prípravu čajov , varili z nich marmelády ,

pasty ale dá sa z nich pripraviť lahodné víno .

Šípky  obsahujú vitamín C v naozaj silnej koncentrácii: 200 až 500 mg vitamínu C v 100 g dužiny!

To je až desaťnásobok, než majú citróny.

 hodnotnejšie a lacnejšie, než vitamínové tabletky!

Okrem vitamínu C obsahujú aj množstvo karoténov – provitamínov A a vitamíny skupiny B.

Sú bohaté na prospešné organické kyseliny, triesloviny, hojivé látky.

Nájdeme v nich aj veľké množstvo cenných minerálnych látok , predovšetkým draslíka a horčíka , a stopových prvkov.

Rosehip 1.jpg

Spracovanie

Šípky treba zbierať dobre vyzreté , ale nie prezreté, kedy obsah vitamínu C zase klesá.

Je dôležité trhať šípky v čase, keď sú už dokonale zrelé.

Spoznáte to tak, že budú mať krásne ostro červenú farbu, ale na dotyk budú ešte stále tvrdé.

Po rozlomení by ste mali vidieť vrstvu červenooranžovej dužiny a vnútri žlté semienka s jemnými, ale pichľavými chĺpkami.

Zmäknuté alebo hnedasté plody nezbierajte.

Len pre zaváraní nevadí keď sú jemne ošľahnuté mrazom.

Šípky je potrebné  dôkladne usušiť – možno aj v sušičke, alebo rúre pri teplote do 60 ° C.

488981416_xs.jpg

Kedy šípky zbierať?

Najvhodnejšia doba je na konci septembra a začiatkom októbra.

Na miestach, kam celý deň svieti slnko, ale dozrievajú aj o dva až tri týždne skôr.

Vo vyšších nadmorských výškach si pri neskoršom zbere dajte pozor, aby šípky už neprešli prvými mrazíkmi.

Tie nezbierajte, na sušenie nie sú vhodné.

Navyše už prišli o väčšinu vitamínu C.

Použiť ich ale môžete na prípravu marmelády alebo vína.

Ako uchovať vitamíny?

Ak nie ste šťastným majiteľom sušičky ovocia, môžete použiť jeden z tradičných postupov našich babičiek.

Tým prvým je nechať šípky vyschnúť len tak na vzduchu a na pomoc si prizvať ešte stále silné slnečné lúče.

Práve táto varianta je najekonomickejšia.

Stačí, keď pripravené očistené šípky nasypete na plech vyložený papierom na pečenie

alebo papierovými utierkami a umiestnite ho niekam, kde budú môcť voľne vysychať.

Za slnečných dní ho potom vyneste na balkón alebo na terasu.

Čas od času šípky prezrite, či náhodou neplesnivejú..

Rosehips drying come learn about rosehip benefits and uses scratch mommy.jpg

Sušenie v rúre..

Ďalším spôsobom, ako si šípky nasušiť na zimu, je použitie rúry.

Je najrýchlejší, ale musíte si dať pozor, aby ste plody nepripálili.

Teplotu nastavte na 70 °C, šípky nasypte na plech vyložený pergamenom alebo papierom na pečenie a vložte do rúry.

Ak nemáte model s vetrákom, sušte s priotvorenými dvierkami, aby odparujúca sa vlhkosť mala šancu odchádzať.

Správne usušené plody spoznáte tak, že majú krásnu tmavočervenú farbu a dajú sa dobre rozlomiť a rozdrobiť.
Aby sa uvoľnilo dostatok látok, je lepšie sušené šípky pred prípravou nálevu podrviť.

Nálev je potom potrebné precediť cez husté sitko.

Šípkový čaj je posilňujúci vďaka obsahu vitamínov a minerálov, pôsobí močopudne a prečisťuje organizmus.

Navyše ho, na rozdiel od ostatných bylinkových čajov, môžeme užívať bez obáv aj dlhodobejšie .

Vitamín C sa však varom ničí

V šípkach je síce zrejme viazaný takým spôsobom, že malá časť v náleve zostane, avšak čaj sa nesmie dlhšie variť.

Čaj však môžeme pripraviť aj originálnym spôsobom, ktorý lepšie zachová vitamíny,

a ešte ľahko získame naozaj silný nálev výbornej chuti.

Teda presnejšie povedané macerát, pretože práve macerovanie je vhodné.

Vitamin c in rosehip.jpg

Vitamínový šípkový čaj (macerát):

Podrvené sušené šípky zalejte studenou vodou (na šálku vody počítajte s polievkovou lyžicou šípok)

Nechajte cez noc (alebo naopak od rána do večera) macerovať pri izbovej teplote

Tesne pred použitím nálev podľa potreby opatrne zohrejte, ale tak, aby teplota nestúpla až k varu.

Stačí taká, aby bol nápoj príjemný pre okamžitú konzumáciu.

Preceďte cez husté sitko a dochuťte medom.

Lahodné a zdravé kombinácie

Šípky sú v náleve výborné aj spolu s koreňom sladkého drievka , čerstvým zázvorom , škoricou , sušenými plodmi rakytníka .

Sladké drievko, zázvor či škoricu je vhodné povariť – a odvar zmiešať so šípkovým macerátom.

Ako usušené šípky skladovať?

Usušené plody skladujte v tme v dobre uzatvárateľnej sklenenej dóze.

Ak máte suchú a vetranú špajzu, môžete ich nasypať do pláteného vrecka a ten zavesiť tak, ako do robili už naše babičky.

Ideálna doba pre skladovanie je do ďalšej úrody, teda jeden rok.

Rozhodne platí, že na čaj je lepšie použiť šípky sušené a vopred nadrvené(v mažiari alebo tĺčikom na mäso).

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané