Dôvody, prečo zaradiť morčacie mäso do vášho jedálnička

Zdieľať
pečená morka
Dôvody, prečo zaradiť morčacie mäso do vášho jedálnička Foto: www.freepik.com

Objavte výhody morčacieho mäsa, ktoré sa stalo neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálnička. Okrem bohatstva na bielkoviny a nízkeho obsahu tuku ponúka toto mäso aj rad ďalších zdraviu prospešných látok. Prečítajte si, ako môže tento druh mäsa pozitívne ovplyvniť váš metabolizmus, nervový systém a bojovať proti vysokému cholesterolu.

Tradičná lahôdka s bohatou históriou a mnohostrannými zdravotnými prínosmi – to je morčacie mäso. Jeho cesta z divokých plání Severnej Ameriky do európskych aristokratických kuchýň symbolizuje jeho dlhú cestu k univerzálnej obľube. Dnes je morčacie mäso známe nielen vďaka svojim vynikajúcim chuťovým vlastnostiam, ale aj vďaka širokému spektru zdravotných benefitov.

Vynikajúce pre srdce a nervovú sústavu

Morčacie mäso sa vyznačuje nízkym obsahom tuku a vysokou stráviteľnosťou. Zabrániť usadzovaniu cholesterolu v cievach a predchádzať tak kardiovaskulárnym ochoreniam je len jednou z jeho výhod. Ideálny je aj pre ľudí snažiacich sa schudnúť – zasýti, podporí metabolizmus a zásobí telo potrebnými bielkovinami a tukmi v optimálnom pomere.

Okrem toho, že je bohaté na folát a vitamín B12, ktoré sú kľúčové pre zdravú nervovú sústavu, obsahuje aj dôležité stopové prvky ako selén a zinok, podporujúce imunitný systém. Jednou z jeho najcennejších zložiek je aminokyselina tryptofan, ktorá má pozitívny účinok na boj proti depresii a nespavosti.

Doplnkové informácie

Morčacie mäso je tiež vynikajúcim zdrojom energie pre športovcov a ľudí s aktívnym životným štýlom vďaka svojmu vysokému obsahu kvalitných bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre rast a regeneráciu svalov. Jeho pravidelná konzumácia môže mať priaznivý vplyv na zlepšenie výkonnosti a celkového fyzického zdravia.

grilovaná morčacina
Dôvody, prečo zaradiť morčacie mäso do vášho jedálnička Foto: www.freepik.com

Deväť podôb morčacieho mäsa a ich kúzlo v kuchyni

Hovorí sa, že morčacie mäso sa pýši deviatimi rôznymi druhmi mäsa. Každá časť tejto hydiny sa vyznačuje odlišnou farbou, konzistenciou, chuťou a spôsobmi prípravy. Stehná sú tmavé, s pevnou textúrou a chuťou, ktorá pripomína divinu. Prsia sú naopak veľmi jemné, krehké a s vysokým obsahom mäsa, čo ich predurčuje byť najdiétnejšou časťou. Mäso na krku a bokoch sa na druhej strane vyznačuje vyšším obsahom tuku. Malý bedrový sval predstavuje skutočnú delikatesu, z ktorej môžete pripraviť šťavnaté medailóniky.

Stehná na pečenie aj do burgerov

Morčacie stehná sa zvyčajne delia na spodnú a hornú časť. Spodnú časť môžete upiecť vcelku, vhodná je aj na dusenie. Vykostená horná časť je ideálna na prípravu rolád a závitkov. Z horných stehien nakrájaných na kocky vytvoríte vynikajúci guláš, prípadne ich môžete zomlieť na výrobu chutných karbanátkov alebo burgerov.

Prsia rýchlo a chutne

Morčacie prsia sa skladajú z väčšieho a menšieho svalu, pričom menší sa označuje ako filé. Väčšiu časť môžete upiecť vcelku, použiť na závitky alebo rolády, alebo spracovať v mletej forme, hoci bude v tomto prípade suchšia. Filé je ideálne na rýchlovky, prípravu rezňov alebo soté.

Krídla pre vývar alebo gril

Morčacie krídla môžu vážiť až 350 g a ponúkajú pomerne veľké množstvo mäsa. Môžete ich spracovať podobne ako kuracie krídla, pripraviť z nich vynikajúci vývar, upiecť v rúre so zeleninou alebo obľúbeným korením a sú tiež skvelou voľbou na grilovanie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané