Dôvod, prečo by ste mali prestať používať konzervované krájané paradajky

Zdieľať
konzervované paradajky
konzervované paradajky Foto: depositphotos.com

Konzervované krájané paradajky sú síce praktickou súčasťou kuchyne, no obsah konzerv môže niekedy prekvapiť. Na rozdiel od tradičných domácich zaváranín, ktoré sú pripravované bez zbytočných prísad, môžu v konzervovaných paradajkách skrývať látky, ktoré by ste nečakali.

Čo všetko sa skrýva v konzervovaných paradajkách?

Konzervované krájané paradajky často lákajú svojou cenou a jednoduchým použitím. Môže sa zdať, že sú podobné domácim zaváraninám, ale ich výroba a zloženie sú odlišné. Paradajky, ktoré by sa do predaja inak nedostali, sú opracované, očistené a nakrájané priamo do konzervy.

Prísady, ktoré sú bežné, no prekvapia

Prečo sa mnohí kuchári a gazdinky vracajú k čerstvým paradajkám alebo domácim výrobkom? Nízka cena krájaných paradajok môže naznačovať nižšiu kvalitu. Tieto paradajky sú častokrát nakrájané a konzervované, aby sa eliminovali vizuálne nedokonalosti. V konzervách sa navyše často pridáva kyselina citrónová a chlorid vápenatý. Chlorid vápenatý sa používa na udržanie pevnosti paradajok a je v potravinárskom priemysle bežný a považovaný za bezpečný. Okrem toho môže byť nálev obohatený o soľ, cukor, ocot či tuky, podobne ako v domácich zaváraninách. Ak nájdete na obale len tieto prísady, ide o spracovaný výrobok, ale nie nutne škodlivý.

Vysoko spracované paradajkové produkty a ich riziká

Niektoré vysoko spracované produkty sú dnes spájané so zvýšeným rizikom rakoviny žalúdka. U týchto produktov hrá úlohu nielen jedna zložka, ale aj spôsob spracovania a kombinácia prísad.

Medzi najpodozrivé zložky patria napríklad:

  • umelé sladidlá: aspartám (E951), acesulfam K (E950)
  • konzervačné látky: dusičnany (E249, E250), benzoan sodný (E211)
  • emulgátory: polysorbát 80 (E433), karboxymetylcelulóza (E466)
  • fosfáty: E338, E450, E451
  • BPA (Bisfenol A), látka nachádzajúca sa v obalových materiáloch, prípadne v konzervách s vnútornou plastovou vrstvou.

Preto platí, že čím je zoznam prísad kratší, tým lepšie. V kvalitných konzervovaných paradajkách by nemalo byť nič viac ako paradajky, voda, soľ, kyselina citrónová a chlorid vápenatý, čo sú prísady považované za bezpečné.

Ako si vybrať kvalitné paradajkové produkty?

Pre lepšiu kvalitu paradajkových výrobkov sledujte obsah paradajok na gram výrobku, čo je častokrát uvedené aj na kečupoch. Čo však na obale nenájdete, sú informácie o prítomnosti pesticídov či plesní. Tieto informácie poskytujú iba laboratórne testy, ktoré napríklad pravidelne publikuje dTest, zameraný na hodnotenie kvality výrobkov na trhu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané