- Dobré rady a nápady
- Články
- Krása a relax
- Domáce pleťové masky
Domáce pleťové masky
Príprava pleti pre aplikáciu masky
Pred aplikáciou pleťovej masky by sme mali pleť dôkladne vyčistiť, tak ako sme bežne zvyknutí.
Pre lepšie vstrebanie výživných látok je dobré pokožku najprv prehriať a prekrviť,
čo nám zaistí buď krátke naparenie pokožky nad horúcim kúpeľom (ako inhalácia),
jemná masáž tváre alebo jemný peeling.
Prekrvená koža lepšie prijíma a metabolizuje výživné látky.
Pri voľbe surovín prihliadneme k typu našej pleti.
Na suchú pleť si môžeme dovoliť použiť suroviny mastnejšie,
ako olej a smotana, z ovocia potom banán a avokádo.
Na pleť mastnú a problematickú naopak zvolíme ľahšie ingrediencie,
ako jogurt, mlieko, uhorka a podobne.
Med, tvaroh, ovsené vločky a droždie sú optimálne pre takmer všetky typy pleti,
kyslým ovocím šetríme pri citlivej pokožke.
Aplikácia masky
Hotovú zmes si nanesieme v tenkej vrstve rovnomerne na tvár,
radšej vynecháme očné partie a okolie pier.
Pokiaľ sa jedná o masku výživnú bez sťahujúcich účinkov,
môžeme jej zvyšok naniesť aj na krk a dekolt, poprípade na ruky.
Masku necháme pôsobiť cca 15 minút, maximálne pol hodiny.
Potom dôkladne opláchneme vlažnou vodou,
osušíme si tvár a natrieme ju naším obľúbeným hydratačným krémom.
Maska z vína
Víno obsahuje antioxidant, ktorý má vplyv na vrásky.
V kombinácii s vaječným bielkom napína kožu a zjemňuje vrásky.
Ingrediencie:
- 1 vajce
- 1 vaječný žĺtok
- 3 lyžice červeného vína
Všetky suroviny zmiešajte dohromady.
Vezmite do ruky štetec a naneste zmes na tvár v tenkej vrstve.
Môžete naniesť aj na krk a dekolt.
Nechajte zaschnúť a potom opláchnite teplou vodou.
Paradajková maska
Ingrediencie:
- 1/3 šálky kukuričnej múky
- 1 šálka paradajok (olúpaných a drvených)
- 1 bielok
- 1 kávová lyžička medu
- 1/2 kávovej lyžičky citrnovej šťavy
Všetky prísady zmiešajte, aby vznikla pasta.
Tú aplikujte na čistú pleť a nechajte pôsobiť 10-15 minút.
Potom masku opláchnite teplou vodou a ošetrite hydratačným krémom.
Avokádová maska
Z avokáda vydlabeme dužinu, ktorú roztlačíme na kašičku.
Tú nanesieme na pleť, počkáme desať minút a masku zmyjeme.
Avokádo pleť upokojí a zregeneruje.
Banánová maska
Banán roztlačíme na kašu, primiešame biely jogurt a ovsené vločky.
Zmes dôkladne premiešame a nanesieme na tvár, necháme pôsobiť dvadsať minút.
Žltá maska našu pleť vyživuje a hydratuje.
Harmančeková maska
Budeme potrebovať 100 g sušených
harmančekových kvetov, vriacu vodu a gázu.
Harmanček vsypeme do misky a prelejeme vriacou vodou, výsledkom by mala byť kašovitá hmota.
Tú necháme aspoň desať minút odležať.
Gázu preložíme a ponoríme do kamilkovej kašičky, sotva sa nasaje,
vytiahneme ju a prikladáme si ju na tvár aj na krk.
Na konci procedúry je potreba tvár aj krk dôkladne umyť.
Harmanček má silné upokojujúce účinky, a tak si budete pripadať ako znovuzrodená.
Jablčno-škoricová maska
Pripravíme si jedno zrelé jablko, jednu lyžičku bieleho jogurtu, jednu lyžičku medu,
pol lyžičky mletej škorice a nakoniec lyžičku ovsených vločiek.
Jablko olúpeme a najemno nastrúhame alebo rozmixujeme, pridáme všetky ostatné ingrediencie a zamiešame.
Výslednú zmes nanesieme na tvár.
Táto maska čistí a ozdravuje póry, navyše má hydratačné účinky a dodáva pleti vitamíny.
Tvarohová maska
Jednu polievkovú lyžicu tvarohu zmiešame s dvoma lyžičkami medu.
Pre docielenie hladkého cestíčka môžeme pridať trochu mlieka.
Zmes rozotrieme po tvári a necháme pôsobiť dvadsať minút.
Pleť bude pôsobením tejto masky hebká a pružná.

Kvasnicová maska
Kvasnice roztlačíme a pridáme pár kvapiek citrónu a vlažnej vody, premiešame a môžeme nanášať.
Kvasnice budú mať na našu pleť protizápalový účinok, a tak si ju obľúbia najmä tie z nás,
ktoré bojujú s nepríjemným akné.
Maska z ovsených vločiek
Pripravíme si do tretiny šálky ovsené vločky, prelejeme polovicou šálky horúcej vody
a niekoľko minút miešame.
Následne pridáme lyžicu medu a jogurtu.
Zmes môžeme rozmixovať alebo dôkladne rozmiešať.
Rozotrieme masku po pleti a počkáme desať minút, potom opláchneme vodou.
Táto maska je vhodná aj na miesta postihnuté ekzémom.