Domáce kynuté buchty. Jednoduchý recept pre každého

Zdieľať
buchty
Domáce kynuté buchty. Jednoduchý recept pre každého Foto: depositphotos.com

Pripravte si doma tradičné kysnuté buchty, ktoré potešia každého milovníka sladkého. Či už preferujete tvaroh, mak alebo lekvár, s naším návodom zvládnete ich prípravu hravo a bez obáv.

Kysnuté buchty sú klasikou našej kuchyne a ich príprava nemusí byť zložitá. Ak ste sa ešte neodhodlali pripraviť kysnuté cesto doma, nebojte sa to skúsiť. Dodržaním niekoľkých jednoduchých pravidiel si z rúry vyberiete plech plný voňavých, vláčnych a zlatisto upečených buchiet.

Návod na prípravu kysnutých buchiet:

  1. Pred pečením nechajte suroviny zohriať na izbovú teplotu.
  2. Všetky ingrediencie si pripravte a odvážte.
  3. Kvások pripravte zmiešaním droždia, cukru, múky a teplého mlieka. Počkajte, kým nevzíde.
  4. Do cesta pridajte maslo pre lepšiu chuť a konzistenciu. Môžete použiť aj starší recept s tukom.
  5. Cesto vyžaduje pevné ruky a trpezlivosť pri miesení.
  6. Pri tvorení buchiet zabaľte náplň do cesta a dobre stlačte.
  7. Umiestnite buchty do pekáča s dostatočným priestorom pre kysnutie.
  8. Každú buchtu potrite maslom alebo tukom pre ľahšie oddelenie po upečení.

Domáce tvarohové buchty

  • Čas prípravy: 60 minút + kysnutie
  • Počet porcií: 24 buchiet
tvarohové buchty
Domáce kynuté buchty. Jednoduchý recept pre každého Foto: depositphotos.com

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 90 g masti (alebo masla)
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 25 g čerstvého droždia
  • 250 ml polotučného mlieka
  • 2 žĺtky
  • ½ čajovej lyžičky sušenej citrónovej kôry
  • štipka muškátového orieška (možno vynechať)
  • masť alebo maslo na potretie buchiet

Tvarohová náplň

  • 500 g polotučného tvarohu v alobale (nie vo vaničke)
  • 4 žĺtky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • trocha mlieka alebo smotany

Príprava

  • Všetky ingrediencie si vopred pripravte a odvážte uvedené množstvo.
  • Mlieko mierne ohrejte – je potrebné, aby bolo vlažné, nie horúce. Rozpustite masť (alebo maslo) a nechajte ho vychladnúť tak, aby zostalo stále tekuté.
  • Do menšej misky rozdrobte droždie. Pridajte polievkovú lyžicu cukru a múky z odváženého množstva a zalejte trochou vlažného mlieka. Premiešajte, prikryte a nechajte asi 15 minút odpočívať, aby sa droždie aktivovalo. Správne vzídený kvások by mal napeniť a zväčšiť svoj objem.
  • Do veľkej misky nasypte soľ, múku, krupicový aj vanilkový cukor, citrónovú kôru a muškátový oriešok. Pridáme vzídený kvások, 2 žĺtky, mlieko a nakoniec rozpustenú masť. Vareškou alebo v robote vypracujte pružné, hladké a kompaktné cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy. Môže to trvať 15-20 minút, v robote zhruba o polovicu menej.
  • Misku s vypracovaným cestom prikryte potravinárskou fóliou alebo navlhčenou utierkou, aby neoschlo. Nechajte kysnúť 1-2 hodiny na teplom mieste (ideálne 30 ºC), kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Medzitým si pripravte tvarohovú náplň. Tvaroh jednoducho zmiešajte so žĺtkami a cukrom, v prípade, že by sa vám zmes zdala príliš suchá a tuhá, môžete ju ľahko nariediť mliekom alebo smotanou.
  • Pripravte si jeden väčší alebo dva menšie pekáče a vymažte ich maslom alebo masťou.
  • Vykysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku, prepracujte ho rukami a rozdeľte na dve rovnaké časti. Oba diely postupne rozvaľkajte na obdĺžnikový plát o hrúbke cca 0,5 mm a nožom alebo radlom ich rozkrájajte na 12 rovnakých štvorcov. Na stred každého štvorca vložte vrchovatú lyžičku tvarohovej náplne. Následne spojte protiľahlé rohy cesta a z každého štvorca vytvorte dokonale uzavretú buchtu. Potom vložte spojom dole do pripraveného pekáča a potrite zo všetkých strán rozpustenou masťou alebo maslom.
  • Vytvarované buchty vkladajte postupne do pekáča, ale dajte pozor na to, aby na seba neboli príliš nakrčené. Môžu sa ľahko dotýkať, ale mali by mať okolo seba trochu voľného priestoru.
  • Pekáč prikryte a nechajte buchty ešte 15-20 minút kysnúť.
  • Predhrejte si rúru na 180 ºC, teplovzdušnú na 160 ºC. Pekáč vložte do predhriatej rúry a pečte dozlatista 25-30 minút.
  • Horúce upečené buchty ešte potrite na povrchu rozpusteným maslom alebo masťou, možno do neho pridať aj pár kvapiek rumu. Pri podávaní ich poprášte práškovým cukrom.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané