Pripravte si doma tradičné kysnuté buchty, ktoré potešia každého milovníka sladkého. Či už preferujete tvaroh, mak alebo lekvár, s naším návodom zvládnete ich prípravu hravo a bez obáv.
Kysnuté buchty sú klasikou našej kuchyne a ich príprava nemusí byť zložitá. Ak ste sa ešte neodhodlali pripraviť kysnuté cesto doma, nebojte sa to skúsiť. Dodržaním niekoľkých jednoduchých pravidiel si z rúry vyberiete plech plný voňavých, vláčnych a zlatisto upečených buchiet.
Návod na prípravu kysnutých buchiet:
- Pred pečením nechajte suroviny zohriať na izbovú teplotu.
- Všetky ingrediencie si pripravte a odvážte.
- Kvások pripravte zmiešaním droždia, cukru, múky a teplého mlieka. Počkajte, kým nevzíde.
- Do cesta pridajte maslo pre lepšiu chuť a konzistenciu. Môžete použiť aj starší recept s tukom.
- Cesto vyžaduje pevné ruky a trpezlivosť pri miesení.
- Pri tvorení buchiet zabaľte náplň do cesta a dobre stlačte.
- Umiestnite buchty do pekáča s dostatočným priestorom pre kysnutie.
- Každú buchtu potrite maslom alebo tukom pre ľahšie oddelenie po upečení.
Domáce tvarohové buchty
- Čas prípravy: 60 minút + kysnutie
- Počet porcií: 24 buchiet
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 100 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 90 g masti (alebo masla)
- ½ čajovej lyžičky soli
- 25 g čerstvého droždia
- 250 ml polotučného mlieka
- 2 žĺtky
- ½ čajovej lyžičky sušenej citrónovej kôry
- štipka muškátového orieška (možno vynechať)
- masť alebo maslo na potretie buchiet
Tvarohová náplň
- 500 g polotučného tvarohu v alobale (nie vo vaničke)
- 4 žĺtky
- 100 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- trocha mlieka alebo smotany
Príprava
- Všetky ingrediencie si vopred pripravte a odvážte uvedené množstvo.
- Mlieko mierne ohrejte – je potrebné, aby bolo vlažné, nie horúce. Rozpustite masť (alebo maslo) a nechajte ho vychladnúť tak, aby zostalo stále tekuté.
- Do menšej misky rozdrobte droždie. Pridajte polievkovú lyžicu cukru a múky z odváženého množstva a zalejte trochou vlažného mlieka. Premiešajte, prikryte a nechajte asi 15 minút odpočívať, aby sa droždie aktivovalo. Správne vzídený kvások by mal napeniť a zväčšiť svoj objem.
- Do veľkej misky nasypte soľ, múku, krupicový aj vanilkový cukor, citrónovú kôru a muškátový oriešok. Pridáme vzídený kvások, 2 žĺtky, mlieko a nakoniec rozpustenú masť. Vareškou alebo v robote vypracujte pružné, hladké a kompaktné cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy. Môže to trvať 15-20 minút, v robote zhruba o polovicu menej.
- Misku s vypracovaným cestom prikryte potravinárskou fóliou alebo navlhčenou utierkou, aby neoschlo. Nechajte kysnúť 1-2 hodiny na teplom mieste (ideálne 30 ºC), kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým si pripravte tvarohovú náplň. Tvaroh jednoducho zmiešajte so žĺtkami a cukrom, v prípade, že by sa vám zmes zdala príliš suchá a tuhá, môžete ju ľahko nariediť mliekom alebo smotanou.
- Pripravte si jeden väčší alebo dva menšie pekáče a vymažte ich maslom alebo masťou.
- Vykysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku, prepracujte ho rukami a rozdeľte na dve rovnaké časti. Oba diely postupne rozvaľkajte na obdĺžnikový plát o hrúbke cca 0,5 mm a nožom alebo radlom ich rozkrájajte na 12 rovnakých štvorcov. Na stred každého štvorca vložte vrchovatú lyžičku tvarohovej náplne. Následne spojte protiľahlé rohy cesta a z každého štvorca vytvorte dokonale uzavretú buchtu. Potom vložte spojom dole do pripraveného pekáča a potrite zo všetkých strán rozpustenou masťou alebo maslom.
- Vytvarované buchty vkladajte postupne do pekáča, ale dajte pozor na to, aby na seba neboli príliš nakrčené. Môžu sa ľahko dotýkať, ale mali by mať okolo seba trochu voľného priestoru.
- Pekáč prikryte a nechajte buchty ešte 15-20 minút kysnúť.
- Predhrejte si rúru na 180 ºC, teplovzdušnú na 160 ºC. Pekáč vložte do predhriatej rúry a pečte dozlatista 25-30 minút.
- Horúce upečené buchty ešte potrite na povrchu rozpusteným maslom alebo masťou, možno do neho pridať aj pár kvapiek rumu. Pri podávaní ich poprášte práškovým cukrom.