Domáce gnocchi. Zvládne ich každý a chutia výborne

Zdieľať
Gnocchi
Domáce gnocchi. Zvládne ich každý a chutia výborne Foto: www.freepik.com

Objavte čaro domáceho varenia s naším receptom na gnocchi. Tieto talianske cestoviny sa ľahko pripravujú a sú vynikajúcou voľbou pre rýchly a chutný obed či večeru. Pripravte si gnocchi s tradičnou omáčkou alebo si ich jednoducho vychutnajte s maslom a parmezánom!

Hotové gnocchi nájdete síce v každom supermarkete, avšak domáce majú nezameniteľnú chuť. Podávať ich môžete s obľúbenou omáčkou, no sú úžasné aj len s rozpusteným maslom a parmezánom. Gnocchi (vyslovuje sa ňoki], sú neodmysliteľne späté s talianskou kuchyňou a môžu sa podávať s rôznymi druhmi omáčok – od ľahkých paradajkových po výdatné smotanové alebo syrové. Gnocchi sú vynikajúce aj len poliate rozpusteným maslom a posypané parmezánom. Môžete ich podávať aj ako prílohu k typicky slovenským jedlám, kde skvelo nahrádzajú zemiakový knedlík. Základné ingrediencie sú rovnaké – zemiaky, múka, vajcia a soľ, ale receptúra sa mierne líši. Jednou z výhod je ich rýchla príprava – vo vriacej vode sú hotové za maximálne 5 minút. Ako náplň môžete použiť aj lokálne syry alebo zeleninu, čím dodáte jedlu osobitý charakter.

gnocchi
Domáce gnocchi. Zvládne ich každý a chutia výborne Foto: www.freepik.com

Domáce zemiakové halušky (gnocchi)

Príprava: 60 minút

  • 1 kg zemiakov varného typu C
  • 250-300 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ

Príprava:

  1. Zemiaky dôkladne umyte, aj so šupkou vložte do hrnca so studenou vodou. Varte do zmäknutia približne 30 minút, presná doba varenia záleží na veľkosti zemiakov. Na skúšku prepichnite jeden zemiak vidličkou – pokiaľ hroty ľahko prekĺznu až k stredu, sú hotové.
  2. Ešte horúce zemiaky olúpte a prepasírujte lisom na zemiaky do misky – ideálne dvakrát. Potom ich nechajte vychladnúť.
  3. Vo väčšom hrnci dajte variť vodu.
  4. K zemiakom pridajte 200 g múky, väčšiu štipku soli a rozšľahané vajcia. Zmes spracujte do hladkého cesta, podľa potreby pridajte ďalšiu múku, ale čím menej ju použijete, tým lepšie. Pracujte rýchlo – dlhé miesenie nerobí cestu dobre a halušky by mohli byť príliš tvrdé.
  5. Z cesta vytvarujte na pomúčenej doske valčeky o sile prsta.
  6. Valčeky rozkrájajte na rovnaké kúsky a zľahka stlačte vidličkou.
  7. Noky nasypte do osolenej vriacej vody a varte približne 5 minút, kým nevyplávajú.
  8. Vyberte ich z vody dierovanou lyžicou, nechajte odkvapkať a podávajte.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané