Hľadáte dokonalý recept na šuhajdy, tradičné nepečené vianočné koláče, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou slovenských Vianoc? Objavte krok za krokom, ako si pripraviť tieto lahodné orechové pochúťky s čokoládovou polevou, ktoré si zamiluje celá rodina!
Ako si doma pripraviť šuhajdy . Váš sprievodca tradičným vianočným pečením
Šuhajdy, sú neodmysliteľnou súčasťou slovenských Vianoc. Tieto nepečené sladkosti v malých papierových košíčkoch s orechovou náplňou a čokoládovou polevou potešia každého. V tomto článku vám prinášame jednoduchý a overený recept, s ktorým si ich ľahko pripravíte doma.
Ingrediencie a postup pre orechovú náplň
- 300 gramov mletých vlašských orechov
- 200 gramov práškového cukru
- 130 gramov zmäknutého masla
- 1 žĺtok izbovej teploty
- 1 deciliter rumu
Príprava orechovej náplne
Zmiešajte mleté orechy, práškový cukor, maslo, žĺtok a rum do jednotnej hmoty. Túto hmotu nechajte chvíľu variť vo vodnom kúpeli a potom ju nechajte stuhnúť.
Ingrediencie a postup pre čokoládovú polevu
- 200 gramov ľadových gaštanov (alebo čokolády na varenie)
- 200 gramov práškového cukru
- 50 gramov kakaa
- 250 gramov stuhnutého tuku (napr. Omega, Iva)
Príprava čokoládovej polevy
Roztopíte všetky uvedené ingrediencie vo vodnom kúpeli a vytvorte z nich hladkú čokoládovú polevu.
Postup prípravy šuhájd
- Do papierových košíčkov vložte malú lyžičku orechovej náplne.
- Orechovú náplň v košíčku zalejte ešte teplou čokoládovou polevou.
- Nakoniec šuhajdy podľa chuti ozdobte a nechajte stuhnúť.
- Uchovávajte v chladničke.
Tip na ozdobenie:
Šuhajdy môžete ozdobiť kúskom vlašského orechu, mandlí, kokosom, farebnými cukrárenskými ozdobami alebo kandizovaným ovocím. Pre zaujímavý vizuálny efekt môžete použiť farebné papierové košíčky.