Dokonalé volské oko. Ukrajinský trik s cedníkom

Zdieľať
volské oko
Dokonalé volské oko. Ukrajinský trik s cedníkom Foto: www.freepik.com

Milovníci vajíčok, pripravte sa na revolúciu v kuchyni! Ukrajinský trik, ktorý využíva obyčajný cedník, vám umožní vytvoriť dokonalé volské oká s chrumkavými okrajmi a lahodným, tekutým žĺtkom. V tomto článku sa dozviete, ako postupovať, aby ste ohúrili každého pri stole.

Tajomstvo dokonalých volských ôk: Ukrajinský trik s cedníkom

Ak patríte medzi milovníkov vajíčok a špeciálne volských ôk, určite vás nadchne nový spôsob prípravy. Tradícia tohto postupu pochádza z Ukrajiny a jeho tajomstvo dokonalej chuti spočíva v použití obyčajného cedníka. Tento trik vám umožní pripraviť vajíčka s chrumkavými okrajmi a príjemne tekutým žĺtkom. Ako tento starý ukrajinský trik plne využiť?

Vždy čerstvé vajcia

Na prípravu kvalitného vaječného pokrmu je vždy nutné používať čerstvé vajcia. Ak chcete mať istotu, že nepoškodíte celý pokrm, pred použitím každé vajce rozklepnite najprv osobitne do hrnčeka. Až potom ho prelejte do pripraveného cedníka. Takto eliminujete vajcia, ktoré by nemuseli byť v poriadku.

Oslňte volským okom

Prekvapte doma bežným pokrmom, ktorý pripravíte trochu inak! Keď raz metódu s cedníkom vyskúšate, budete nadšení. Výsledok je dokonalý a určite získate aj náležitý obdiv všetkých stravníkov.

príprava volského oka
Dokonalé volské oko. Ukrajinský trik s cedníkom Foto: www.freepik.com

Ako presne postupovať

Pripravte si panvicu, na ktorej necháte rozpáliť trochu tuku a potom do nej cez cedník vyklepnete celé surové vajce. Vďaka vzduchovým bublinám, ktoré vzniknú medzi vytekajúcim bielkom z jednotlivých otvorov, budú vajcia jemné a nadýchané.

Nakoniec na bielky vylejte z cedníka aj žĺtok, ktorý by mal byť výsledne krémovo mäkký. Príprava volského oka pomocou cedníka zabezpečuje rovnomerné rozloženie tepla a minimalizuje množstvo použitého oleja.

Zakaždým inak

Takto nadýchané volské oko nemusí byť ochutené len soľou a korením. Pridať môžete aj mletú papriku, alebo čerstvo posekané bylinky. Výborný je napríklad tymián alebo oregano. Skúste tiež pridať trochu strúhaného syra pre ešte intenzívnejšiu chuť.

Menej kalórií

Výhodou takto pripravených vajec je aj nižšia kalorická hodnota. Použitý cedník totiž pomáha výrazne znížiť množstvo použitého oleja. Ak teda chcete znížiť príjem tukov, je pre vás táto metóda ideálnym riešením.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané