Dokonale naštiepané vlašské orechy bez luskáčika. Tento trik v rodine používame už roky

Zdieľať
orechy

Vlašské orechy sú skvelou pochúťkou, či zdobením tort (a ďalších jedál). Každý si do nich občas rád zahryzne. Ale čo keď práve nemáte po ruke luskáčik? Existuje niekoľko spôsobov, ako ho nahradiť.

Ako rozlúsknuť vlašské orechy bez luskáčika?

Tu sú najlepšie spôsoby, ako otvoriť škrupinu vlašských orechov, keď nemáte po ruke žiadne „profesionálne“ nástroje. Ako otvoriť vlašský orech nožom? Táto metóda je jednoduchá a užitočná, ale vyžaduje veľkú starostlivosť a veľa šikovnosti (alebo len prax). Vezmite vlašský orech do nedominantnej ruky a držte ho vodorovne tak, aby medzera medzi oboma polovicami bolo rovnomerná a vláknitý šev smeroval k vám. Vezmite bežný, ale nie príliš tenký nôž a zasuňte špičku čepele vodorovne do švu (samozrejme dávajte veľký pozor, aby ste si neporanili ruku; držte ostrú hranu ďalej od seba). Držte škrupinu pevne a otáčajte nožom ako kľúčom v zámku, aby ste ju rozlúskli.

Vytiahnite obsah škrupiny a v prípade potreby rozbite polovice škrupiny prstami. Ak je ťažké odstrániť časť vlašského orecha, použite špičku noža na odtrhnutie kôrovitej strednej steny vo vnútri škrupiny, tým sa uvoľní dužina vlašského orecha.

Zmrazovacia metóda

Využitie mrazničky na otvorenie vlašských orechov. Vložte vlašské orechy do mraziaceho vrecka. Potom dajte uzavreté vrecko na niekoľko hodín do mrazničky. Voda prítomná v orechoch a ich škrupinách zmrzne. Potom sa voda pri zamrznutí roztiahne a škrupina tým popraská. Táto metóda je vhodná, ak chcete vlašské orechy použiť pri pečení alebo varení. Po procese, ktorý prebieha v mrazničke, sú mäkšie a majú o niečo menej výraznú chuť. Ak použijete túto metódu a máte v úmysle jesť vlašské orechy ako desiatu, budete ich musieť pred konzumáciou opražiť alebo uvariť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané