Existuje množstvo pečiva, ktoré človeka v pekárni okamžite zláka svojou vôňou a hebkou konzistenciou. Medzi takéto dobroty patria nepochybne aj šišky. Vedeli ste však, že ich nemusíte kupovať hotové? Vyskúšajte si pripraviť tradičné domáce šišky podľa starého receptu z roku 1919. Uvidíte, že ich vôňa, chrumkavosť a mäkká plnka vás dostanú do kolien – a ešte si môžete presne určiť, čím ich naplníte.
Návrat do roku 1919
Tento recept pochádza z obdobia, keď sa v domácnostiach pieklo a smažilo najmä na sviatočné príležitosti. Šišky sa pripravovali s ľahkým citrusovým nádychom vďaka citrónovej kôre a s neodolateľnou vôňou rumu. Nadýchané cesto vo vnútri ukrývalo sladkú plnku zo slivkového džemu a čerstvo usmažené šišky sa ešte za horúca obalili v práškovom cukre. Príprava síce vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok stojí za každú minútu venovanú kysnutiu a smaženiu.
Čo budete potrebovať?
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžica cukru
- ½ kocky čerstvého droždia (príp. adekvátne množstvo sušeného)
- Štipka soli
- Dve vajcia
- Kôra z jedného citróna (jemne nastrúhaná)
- 1 lyžica rumu
- Trochu teplej vody (na prípravu kvásku)
- Prípadne trochu teplého mlieka (ak je cesto príliš tuhé)
- lekvár (alebo obľúbená hustá marmeláda) na plnenie
- Masť na smaženie (tradícia velí používať práve túto surovinu)
- Práškový cukor na obalenie (možno primiešať aj vanilkový cukor pre extra vôňu)
Postup krok za krokom
- Príprava kvásku:
Do menšej misky rozmrvíme čerstvé droždie, pridáme lyžicu cukru a zalejeme teplou vodou (stačí pár lyžíc). Zľahka premiešame a necháme droždie aktivovať. Za pár minút by sa mali začať tvoriť bublinky, čo znamená, že kvások „pracuje“. - Zamiesenie cesta:
Do väčšej misy nasypeme hladkú múku, pridáme štipku soli a vytvoríme v strede jamku, do ktorej nalejeme pripravený kvások. Potom pridáme dve vajcia, lyžicu rumu a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto začneme spočiatku miešať varechou alebo kuchynským robotom, pričom sledujeme, či nie je príliš tuhé. V takom prípade pridáme trochu teplého mlieka.
Hnetieme aspoň 10 minút, kým sa cesto neodliepa od stien misy a nezačne byť pružné a hladké. Dlhšie miesenie pomôže, aby šišky po usmažení krásne narástli a boli nadýchané. - Kysnutie:
Misu s cestom zakryjeme čistou utierkou a postavíme na teplé miesto, kde nie je prievan. Čas kysnutia môže byť približne 1 hodina, no sledujte, kedy cesto zdvojnásobí svoj objem. Kvalita droždia a teplota v miestnosti to môžu ovplyvniť. - Tvarovanie a plnenie:
Nakysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 2 cm. Pomocou pohára či formičky povykrajujeme kolieska. Do stredu každého kolieska vložíme lyžičku lekváru (alebo inej obľúbenej náplne). Koliesko preložíme na polovicu a okraje dôkladne pritlačíme, aby sa náplň počas smaženia nevyliala.
Niekto preferuje vytvárať z cesta samostatné guľky, do ktorých sa lekvárová náplň vtláča až neskôr, no pri starom recepte je práve toto vykrajovanie a uzatváranie náplne typické. - Smaženie v masti:
V hlbšom hrnci alebo panvici rozpálime masť na strednú teplotu. Tradičné recepty kladú dôraz na použitie masti, ktorá dodá šiškám špecifickú vôňu a chrumkavú štruktúru. Aby ste zistili, či má tuk správnu teplotu, môžete doň vložiť malý kúsok cesta – ak sa začne pozvoľna smažiť a zhnedne do zlatista, teplota je vhodná.
Šišky vkladáme do rozpáleného tuku a smažíme ich z oboch strán do zlatohneda, približne 2 – 3 minúty na každej strane. Dôležité je, aby teplota nebola príliš vysoká, inak hrozí, že budú zvonku tmavé a vo vnútri nedosmažené. - Dokončenie a servírovanie:
Usmažené šišky povyberáme na tanier alebo tácku vystlanú papierovými utierkami, ktoré pomôžu odsať prebytočnú masť. Kým sú ešte teplé, obalíme ich v práškovom cukre. Ak ste milovníci výrazných aróm, môžete pridať vanilkový cukor či škoricu. Takto pripravené šišky sú neuveriteľne ľahučké, voňavé a plné lahodnej ovocnej náplne.
Prečo sa oplatí vyskúšať tradičnú verziu?
- Autentická chuť: Masť, rum a citrónová kôra spolu tvoria jedinečnú kombináciu, vďaka ktorej sa vrátime v čase na začiatok 20. storočia.
- Nadýchanosť a vláčnosť: Dôkladné miešanie a dostatočné kysnutie zaručia, že šišky budú mäkké ako obláčik.
- Variabilita plnky: Pôvodný recept používa lekvárovú náplň, no ak preferujete inú chuť, šišky môžete naplniť jahodovým či marhuľovým lekvárom, prípadne vyskúšať Nutellu či iný krém.
- Voňavá spomienka na minulosť: Pri príprave týchto šišiek si uvedomíte, ako sa kedysi v kuchyni všetko dialo pomalšie, s dôrazom na kvalitu a poctivú prácu.
Vyskúšajte si túto tradičnú sladkú dobrotu pripraviť aj vy. Uvidíte, že keď sa v kuchyni rozplynie vôňa rumu a citrónovej kôry, vaši blízki hneď spozornejú a budú sa tešiť na horúce, čerstvo vysmažené šišky. Veľa šťastia pri príprave a dobrú chuť!