Dokonalá špajza..

Zdieľať
Bez nazvu 1 36.jpg

Pantry 09.27.10 alis pantry after 17.jpg

Pre staršie generácie nevyhnutnosť,

pre tie mladšie často priestor,

s ktorým si nedokážu poriadne poradiť.

Čo je obrovská škoda.

1 khloe kardashian pantry 0924 screengrab w724.jpg

Ak totiž viete špajzu správnym spôsobom používať,

zistíte, že vám ušetrí námahu,čas, vo výsledku aj peniaze.

Kde  si  špajzu  zriadiť…

Aby vám potraviny v špajzi dlho vydržali,

je vhodné zvoliť skôr miesto s nižšími teplotami.

Ideálna teplota je do 10 ° C, ktorú ale bude problém predovšetkým v bytoch dodržať.

V takom prípade voľte aspoň miesto bez priameho prístupu slnka a s možnosťou dobrého vetrania.

Dajte si pozor, aby sa špajza nenachádzala príliš blízko sporáku.

Po prvé kvôli teplote, za druhé kvôli pare z varenia a pachom,

ktoré by mohli niektoré potraviny znehodnotiť.

Špajzu dobre osvetlite, police či skrinky podložte papierom,

ktorý pôjde vymeniť, ak ho niektorá potravina znečistí.

1252008103904.jpg

Ako zorganizovať jej priestor?

Potraviny na poličkách zoraďte podľa toho, ako často a kedy ich používate.

Raňajkové a desiatové potraviny, ako sú napr.

Zaváraniny, med alebo vločky, vyčleňte od trvanlivých potravín,

ktoré používate len niekoľkokrát za mesiac.

Do predných radov naskladajte potraviny, ktoré používate pravidelne,

doprostred tie, ktoré prídu na rad raz za čas,

úplne dozadu potom dajte potraviny do zásoby.

Zároveň počítajte s tepelnými zónami špajze.

Chladnejšie je pri zemi a bližšie k stene.

Sem teda patria nápoje, mlieko alebo trvanlivá zelenina.

Ako potraviny skladovať?

Sypké potraviny, ako sú múka, ryža či strukoviny,

presypte z pôvodných obalov do sklenených alebo plastových dóz s pevným uzáverom.

Lepšie sa vám s nimi bude v rámci organizácie špajze pracovať a nebude hroziť,

že ich omylom rozsypete.

Navyše pôvodný obal nikdy neutěsníte tak ako dózu s dobrým uzáverom.

Do priehľadných dóz presypte tiež cestoviny.

Z pôvodného obalu si môžete iba vystrihnúť časť s informáciou o dobe varenia a tú zvonku na nádobu prilepiť.

Ak nechávate potraviny v pôvodnom  balení, naučte sa ho správne otvárať a uzatvárať.

Nastrihávejte vždy iba rožtek, v ktorom ide obal dobre ohnúť,

a načaté balenie zabezpečte za pomoci štipca alebo plastového potravinového zipsu.

Potraviny v krehkých alebo príliš malých obaloch dávajte do košíčkov.

Patrí sem napríklad nielen kypriaci prášok,

pudingy alebo korenie, ale tiež napríklad horčica,

ktorej plastové tégliky bývajú zraniteľné.

Podobne nakladajte tiež so sklenenými nádobami olejov a dochucovadiel.

Než sa nimi „prehrabávať“ priamo v polici,

je lepšie mať možnosť preniesť je napríklad v košíku na kuchynskú linku a až tam si vybrať.

Pantry 18.jpg

Varte zo zásob

Naučte sa so svojou špajzou počítať pri každodennom varení.

Už pri plánovaní, čo uvaríte, sa preberte jej obsahom.

Osvojte si staršie recepty, pri ktorých budete väčšinu trvanlivých potravín spotrebovávať.

Často stačí oprášiť knihy s rodinnými receptúrami,

o ktorých už ani neviete, že ich máte.

Sami budete prekvapení, ako skvelo chutia.

Môžete to brať ako zábavnú úlohu.

Raz za čas skrátka vyhláste „špajzový deň“ a varte len z toho, čo v špajzi máte.

Vďaka tomu udržíte trvanlivosť vašich potravín na rozumnej úrovni

a skvelým spôsobom obmedzíte plytvanie.

Prejaví sa to aj na vašom rodinnom rozpočte.

Uvidíte, že ušetríte.

Obmieňanie  zásob

Dajte si pozor na to, aby sa z vašej komory nestalo odkladisko zabudnutých potravín.

Raz za čas jej obsah preberte a doplňte.

Ideálne je občas urobiť veľký nákup,

napríklad práve po prebehnutých „šajzových dňoch“.

Keď sa so špajzou dobre zžijete, zrazu začnete šetriť peniaze, ani nebudete vedieť ako.

Varenie z trvanlivých potravín je totiž rozumnejšie a ekonomickejšie ako vyrážať na nákup len kvôli jednému jedlu.

Vráťte sa preto k dobrým a osvedčeným zvykom našich babičiek a nákupy a varenie začnite plánovať.

Zamerajte sa na nákup veľkých balení potravín,

a to predovšetkým kvôli ich ekonomickej výhodnosti.

Na jedálničku sa to prejaví skôr pozitívne.

Jedlá totiž môžete vždy navariť viac a prebytky zamraziť.

Vďaka tomu za pár týždňov zistíte, že máte vlastne najpestrejší jedálniček za posledné roky.

Ant control.jpg

Mravce v špajzi

Špajza sa bohužiaľ skôr alebo neskôr pravdepodobne stane útočiskom nepozvaných návštevníkov,

predovšetkým mravcov a potravinových molí.

V prvom prípade často stačí zistiť, čo mravca láka.

Môže to byť pravdepodobne marmeláda, med alebo sladké šťavy,

ktoré unikajú pod uzáverom.

V takom prípade celý pohár alebo fľašu umyte a dobre osušte

Omyte tiež viečko.

Skontrolujte, či nie je polica alebo skrinka od sladkých kvapiek špinavá,

a ak áno, vymeňte podkladové papiere.

Pozrite  si  aj  náš  článok:

Mravce v byte pohroma

33284vmoli2.jpg

V špajzi  lietajú Mole

Horšie je to s molami, ktoré dokážu potraviny znehodnotiť.

Tu musí prísť na rad lapač.

Len si dajte pozor, aby ste vybrali taký, ktorý v sebe nemá jedovaté látky alebo arómu.

Väčšinou na nich býva napísané, že sú vhodné na použitie pri potravinách.

Napadnuté potraviny je bohužiaľ nutné okamžite zlikvidovať.

Potravinové mole často dokážu prekonať aj dobre utesnené dózy,

takže radšej skontrolujte a preosejte všetko,

čo sa dá – múku, strúhanku, vločky, orechy alebo krupicu.

Pozrite  tiež  u nás:

Mole časovaná bomba

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané